ChristenUnie


ChristenUnie: vrijstelling voor bedrijfsopvolging

ChristenUnie: vrijstelling voor bedrijfsopvolging

woensdag 14 oktober 2009 12:42 De ChristenUnie heeft voorgesteld om kleine bedrijven 100% vrijstelling te geven bij bedrijfsopvolging. Momenteel moeten alle bedrijven een grote administratieve klus klaren om in aanmerking te komen voor een bedrijfs-opvolgingsregeling (BOR). Ernst Cramer: ,,Voor kleine ondernemingen kost dit veel werk en geld, wat niet in verhouding staat tot het bedrag dat ze uiteindelijk moeten betalen".

De staatssecretaris heeft voorgesteld om de bedrijfsopvolgingsfaciliteit op te rekken tot 90%. Dit, om de continuïteit van ondernemingen beter te waarborgen. De ChristenUnie onderschrijft dit doel, maar vraagt zich af of dit niet nog beter toe te snijden is op - met name - kleinere ondernemingen. Zij worden straks nog steeds geconfronteerd met veel administratieve lasten als ze in aanmerking willen komen voor de BOR. Ten eerste moet de liquidatiewaarde bepaald worden. Daarbovenop nog eens de going-concern-waarde, met alle onvermijdelijke discussies van dien. En tot slot moet dan nog een afzonderlijke conserverende aanslag worden berekend voor het rentedragend uitstel voor de laatste 10%, met toerekening van latenties, belastingen etc. Dit alles staat volgens mijn fractie niet in verhouding tot het bedrag dat deze ondernemingen moeten betalen.

Daarom stelt de ChristenUnie voor om een drempel in de BOR op te nemen, zodat er 100% vrijstelling geldt tot 1,5 mln. liquidatiewaarde en 80% vrijstelling voor al hetgeen daarboven. Cramer: ,,Voor alle ondernemingen geldt dan dus de drempel, maar vooral kleinere ondernemingen zullen hiervan profiteren. Ten eerste omdat ze niet hoeven af te rekenen met de fiscus en ten tweede omdat ze alleen nog de liquidatiewaarde hoeven vast te stellen, als blijkt dat deze lager is dan 1,5 miljoen euro." De partij heeft een amendement ingediend bij de behandeling van de aanpassing van de Successiewet.

Ernst Cramer