Gemeente Den Helder

Den Helder tweede bij CO2-Bomenprijs-2009 op: 2009-10-14

De gemeente Den Helder is tweede geworden in de race om de landelijke CO2-Bomenprijs-2009. Namens het college van B&W nam Ben Looije, afdelingsmanager Stadsbeheer, de prijs vandaag in ontvangst tijdens de Dag van de openbare ruimte.

De prijs is ingesteld in 2005 door de Stichting Nationale Boomfeestdag naar aanleiding van het Kyotoverdrag om wereldwijd de CO2-vervuiling tegen te gaan. De gemeenten worden opgeroepen om de bomen die zijn planten op de Nationale Boomfeestdag jaarlijks aan te melden. De gemeente Den Helder doet al jarenlang mee met de Nationale Boomfeestdag. Elk jaar wordt een school uit de gemeente uitgenodigd om deel te nemen aan deze feestelijke dag. In 2009 plantten 33 leerlingen uit groep 7/8 van basisschool `De Verrekijker' een flink aantal bomen bij bungalowpark De Zandloper in Julianadorp. In totaal gingen daar 65 jonge boompjes en 520 heesters de grond in. Leerlingen van basisschool `De Rank' plaatsten bij hun eigen school een boom. In het Timorpark werden drie bomen geplant door leerlingen van basisschool `De Comenius'.

De CO2-Bomenprijs gaat naar de gemeente die de meeste kooldioxide per inwoner heeft vastgelegd met het planten van bomen. Bomen hebben niet alleen groenwaarde, ze verminderen ook het broeikaseffect. Broeikasgassen zoals CO2 komen vrij door gebruik van fossiele brandstoffen. Hoe meer broeikasgassen in de lucht, hoe sterker het broeikaseffect. En daardoor verandert ons klimaat. Bomen nemen juist broeikasgassen op uit de lucht, en zetten die om in zuurstof, hout en blad.
Meer bomen planten is dus goed voor ons klimaat. Sinds het begin van de Nationale Boomfeestdag, vijftig jaar geleden, zijn er zo al ruim tien miljoen bomen geplant! Het planten van bomen met het doel CO2 vast te leggen, heet 'klimaatcompensatie'.