De migratie van het hulpcentrum-100 Vlaams-Brabant in Leuven
13/10/2009 16:59
FOD BINNENLANDSE ZAKEN - CCIC
Het hulpcentrum-100 Vlaams-Brabant bevindt zich sinds dinsdag 13 oktober op de Philipssite, waar het CIC (Communicatie- en Informatie Centrum) van de politie zich reeds bevond. In de vroege namiddag gebeurde de overschakeling door tussenkomst van Belgacom. De migratie hield ook een technologische overschakeling in naar de CAD-technologie ASTRID (Computer Aided Dispatch) die voordien al door de politie voor de 101-oproepen werd gebruikt.
Het samenwerken in één gezamenlijke ruimte met een gemeenschappelijk ICT-platform zal een verbetering betekenen voor zowel de dienstverlening van de oproep als voor de interventie door de hulpdiensten. Het biedt naar de toekomst toe een hele waaier van nieuwe mogelijkheden aan. De vernieuwing was bovendien noodzakelijk, want het hulpcentrum 100 was op verschillende vlakken verouderd.
Het project was voor het hulpcentrum-100 de eerste fase van het bredere project 112, dat een algemeen noodnummer voorziet in heel Europa waarmee het oproepen en coördineren van alle hulpdiensten sneller en doeltreffender kan verlopen. Momenteel wordt het noodnummer 112 nog doorverwezen naar het noodnummer 100, maar in een toekomstige tweede fase zal deze ingreep toelaten om via het noodnummer even efficiënt naar de politionele als naar de niet-politionele urgentiediensten door te schakelen.
Vlaams-Brabant is de tweede provincie waar deze migratie wordt verwezenlijkt. Eerder vond de migratie in Oost-Vlaanderen al plaats en in de toekomst zullen ook de andere provincies volgen. Het hele project zal afgerond zijn in 2012.
Contactpersoon:
Jan Vandedrinck
Project Manager
0475 76 90 06
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel