2009 | 164
12 oktober 2009
Campagne 'Schone Straat' gelanceerd in de Afrikaanderwijk
Het Afrikaanderplein in Rotterdam is op dinsdag 13 oktober vanaf 18.30 uur een van de twee locaties in Nederland waar het project 'Schone Straat' van Stichting Nederland Schoon wordt gelanceerd. Het project heeft ten doel zwerfafval in de wijk tegen te gaan. In Rotterdam wordt de aftrap verricht wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid). Op hetzelfde tijdstip wordt in de Amsterdamse wijk Geuzenveld-Slotermeer gegeven voor dezelfde campagne. Op beide locaties is minister Ter Horst 'aanwezig' met een videoboodschap.
Rondslingerend afval vervuilt de directe leefomgeving, vergroot het gevoel van onveiligheid én is slecht voor het milieu. Nederland Schoon lanceert daarom het zwerfafvaloffensief 'Schone Straat'. Het uitgangspunt van het project is dat zwerfafval aanpakken een kwestie van doen is. Van goede plannen maken en die gezamenlijk uitvoeren. Het programma is er daarom op gericht enthousiasme en initiatief te creëren. Het programma bestaat onder meer uit voorlichting over het gewenste beeld, een adoptieregeling voor afvalbakken, mantelcontracten voor afval ophalen, het instellen van een lokaal meldpunt zwerfafval, gezamenlijke schoonmaakacties en gebiedsschouwen.
Gezamenlijke aanpak
Rotterdam is met Amsterdam de eerste stad waar het offensief wordt gestart. Binnen 3 jaar tijd wil Stichting Nederland Schoon in nog eens honderd winkelgebieden dergelijke projecten starten. In de Afrikaanderwijk in Rotterdam zijn de ondernemersvereniging en marktkooplieden van de wijk, vertegenwoordigd door CVAH en Vetra, drijvende kracht achter invulling van het programma. Zij hebben partijen bij elkaar gebracht om invulling te geven aan het programma. Zij haken hiermee aan op het actieplan Verbetering winkelcentrum Afrikaanderdriehoek, waarvoor op 17 maart een convenant is ondertekend met zeven partijen in de wijk: de ondernemersvereniging, deelgemeente Feijenoord, woningbouwcorporatie Vestia, Stadswonen, Kamer van Koophandel, Rabobank en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Al deze partijen brengen op een vriendelijke manier de gezamenlijke verantwoordelijkheid en bewustwording voor een schone en mooie openbare ruimte onder de aandacht. Met de komst van Stichting Nederland Schoon als achtste convenantpartner wordt invulling gegeven aan de pijler Schoon, Heel en Veilig van het actieplan.
Het project 'Schone Straat' komt voort uit het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009 dat een gezamenlijk initiatief is van VNO-NCW, VNG en het Ministerie van VROM. Het doel is het bedrijfsleven, gemeenten, rijksoverheid en andere belanghebbenden aan te sporen om zwerfafval gezamenlijk intensiever en efficiënter aan te pakken, teneinde een omslag teweeg te brengen in het handelen van bedrijven en consumenten, waardoor minder zwerfafval ontstaat. De uitvoering van het programma is in handen van Stichting Nederland Schoon.
Gemeente Rotterdam