Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 13 oktober 2009

19.00-21.00 uur
Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Hatice Kurþun

---
LANDENSPECIAL: België
Onze hoofdgast is de in eigen land omstreden imam Nordine Taouil. De laatste jaren ontpopt hij (in het dagelijks leven toezichthouder bij De Lijn in Antwerpen) zich steeds meer als woordvoerder van de moslimgemeenschap in België. Is deze in Vlaanderen geboren markante persoonlijkheid een bruggenbouwer of wil hij, zoals sommige tegenstanders beweren, dat de Belgische moslim zich afzondert van de maatschappij?

De Irakese dichter Rodaan Al Galidi komt met een nieuwe dichtbundel: Digitale Hemelvaart. Hij ontvluchtte zijn vaderland en kwam in 1998 als asielzoeker in Nederland en later in België terecht. Hij publiceerde zeven boeken in het Nederlands, die onder andere bekroond is met de El Hizjra-Literatuurprijs.

Tv-maker Jan Leyers van het bekroonde De Weg naar Mekka heeft een nieuw reisproject waarin hij het spoor van zijn voorvaderlijke genen volgt, van Ethiopië tot in het land tussen Noordzee en Ardennen. Een tocht die de Belgische 'Joris Luyendijk' door Soedan, de Kaukasus, Rusland en Oekraïne zal voeren.

Tour de Benzakour is een brutale humoristische rubriek van Mohammed Benzakour. Deze luis in de pels zal op eigenzinnige wijze een aantal issues die in de België en daarbuiten spelen onder de loep nemen.

Paneldiscussie:
Van tijd tot tijd laait de hoofddoekendiscussie op in diverse Europese landen. In Vlaanderen werd onlangs een hoofddoekenverbod op een groot aantal scholen van kracht. De Belgische samenleving was meteen in beroering. Het gaat om meer dan een stukje stof. Er worden over het hoofd van het hoofddoekendebat andere zaken uitgevochten. In de paneldiscussie kruisen verschillende opponenten uit België en Nederland de figuurlijke degens over de invulling van de publieke ruimte.

Live muziek: De van oorsprong Tunesische Ud-speler Moufadhel Adhoum gooit in België hoge ogen met zijn traditionele en cross-over projecten. Hij is een van de vaste muzikanten van de internationaal vermaarde zangeres Ghalia Benali. Met een aantal Amsterdamse muzikanten zal hij een eenmalig geïmproviseerd optreden verzorgen.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op: www.spirit24.nl