Dertiende Kekulé-cyclus 'Visions for a sustainable future' gaat op 13 oktober van start

09/10/2009 12:41

ESSENSCIA

Brussel, 9 oktober 2009 - Op dinsdag 13 oktober gaat de dertiende editie van de Kekulé-cyclus van start aan de Universiteit van Antwerpen. 13 prominente sprekers geven tijdens zes lezingen van oktober 2009 tot maart 2010 hun visie op de uitdagingen op het vlak van duurzame ontwikkeling.

De Kekulé-cyclus is genoemd naar de Gentse chemieprofessor Friedrich August Kekulé, de ontdekker van de ringstructuur van benzeen. In 1983 werd de eerste Kekulé-cyclus georganiseerd door de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (KVCV) en de Universiteit Antwerpen (UA). In het begin van de jaren tachtig herstelde de chemische industrie langzaam van de economische gevolgen van de eerste oliecrisis. Bovendien werd de chemiesector in toenemende mate geconfronteerd met kritische maatschappelijke vragen rond veiligheid, milieu en de beschikbaarheid van natuurlijke grondstoffen.

De cyclus van zes avonden met lezingen werd sindsdien tweejaarlijks georganiseerd. Heel wat prominente sprekers uit de academische en industriële wereld kwamen inmiddels aan bod en gaven hun visie op toekomstige tendensen en ontwikkelingen.

KVCV en de Universiteit Antwerpen kunnen dit academiejaar rekenen op een groeiende belangstelling voor de lezingenreeks. De organisatoren verwachten elke avond 400 tot 600 bezoekers. De Kekulé-cyclus XIII kreeg de titel "Visions for a sustainable future" mee en is gewijd aan de uitdagingen die zich de komende decennia stellen op het vlak van duurzame ontwikkeling. De cyclus wordt op dinsdagavond 13 oktober plechtig geopend in de aula Fernand Nedée door rector Alain Verschoren van de Universiteit Antwerpen.

De openingszitting staat in het teken van "Cradle to Cradle, Eco-effectiviteit en Eco-efficientie". Prof. dr. Michael Braungart van de Erasmus Universiteit Rotterdam spreekt over "cradle to cradle design". Ir. Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen, stelt in primeur het "Flanders Initiative for Sustainable Chemistry" (FISCH) voor. Dr. Peter Saling, hoofd Eco-efficiency Analysis & Seebalance van BASF, sluit de eerste avond af met een toespraak over de drie dimensies van duurzaamheid.

Tijdens de volgende vijf lezingen komt innovatie op het vlak van hernieuwbare grondstoffen en energieconversie en -opslag aan bod evenals de spectaculaire opmars van de synthetische biologie. De grenzen van duurzame ontwikkeling worden opgezocht met voordrachten over fundamenteel onderzoek van de allerkleinste tot de allergrootste schaal. Een avond over duurzaamheid en welvaart belicht de sociale en economische dimensie. Een gezondheidsthema sluit de cyclus af: het toenemend belang van DNA in de geneeskunde.

Voor meer informatie, het volledige programma en inschrijving, kan u terecht op www.kekulecyclus.be.

Persinfo:

Contact KVCV: Rudolf Vanheertum, voorzitter Kekulé-cyclus, rudolf.vanheertum@skynet.be

Contact UA: Gust Bouwen, gust.bouwen@ua.ac.be

Contact essenscia vlaanderen: Frank Beckx, woordvoerder, tel. 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel