Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 13 oktober   |
|2009                                              |


1. Handhavingsarrangement
De provincie heeft met het Openbaar Ministerie afspraken gemaakt over de strafrechtelijke en bestuursrechtelijke handhaving van regelgeving voor de fysieke leefomgeving in Noord-Brabant. Het betreft de thema's inrichtingen, grondwateronttrekkingen en landinrichting. Het thema buitengebied is in voorbereiding. De afspraken lopen tot en met 2011. Gedeputeerde van Nieuwenhuizen is gemandateerd om de overeenkomst te tekenen.

2. Merk Brabant
Een van doelen uit het Bestuursakkoord is dat de provincie zich als als regio meer wil laten zien. Hiertoe is, in samenwerking met externe partijen, het Merk Brabant ontwikkeld. In de komende periode worden er diverse plannen uitgerold van het Merk Brabant zodat bekend wordt welke partners het Merk gaan uitdragen. Daarnaast zal de provincie zelf activiteiten ontplooien die bijdragen aan een sterkere profilering van Brabant als regio. Dit schrijven GS als antwoord op vragen van de SP-statenfractie over het Merk Brabant.

3. Nieuwjaarsreceptie 2010
De nieuwjaarsreceptie van de provincie Noord-Brabant vindt volgend jaar plaats op donderdag 14 januari tussen 17-19 uur. Externe relaties ontvangen begin december een uitnodiging.

4. Q-koorts
Onduidelijkheid over de rolverdeling tussen de bij Q-koorts betrokken partijen was voor de provincie vorig jaar al aanleiding om hen voor overleg uit te nodigen. Doel was integrale aanpak van Q-koors te borgen, waarbij de ministeries van LNV en VWS het voortouw zouden moeten nemen. GS constateren nu dat deze opzet is geslaagd. De volksgezondheidsaspecten van Q-koorts en de communicatie hierover zijn evenwel een verantwoordelijkheid van de landelijke overheid, de gemeenten en de GGD'en. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de PvdD.

5. Hilverhoeve
GS willen niet proactief een standpunt innemen over het nieuwbouwplan De Hilverhoeve op landgoed De Blauwe Hoef in Hilvarenbeek. Alleen indien aan de provincie om een vooroverlegreactie wordt gevraagd, zullen aan de hand van het provinciale beleid terzake de provinciale belangen worden kenbaar gemaakt.

6. Afronding verkoop aandelen Essent
Nu de verkoop van de aandelen van Essent aan RWE is afgerond, verandert de aandeelhoudersrol van de provincie. Gedeputeerde Staten informeren de commissie Bestuur en Middelen over de hoofdpunten van de verkoop. Het gaat om de afronding van de verkoop, de communicatie met publiek en bedrijfsleven, het totaaloverzicht van de (nieuwe) deelnemingen en de invulling van de provinciale aandeelhoudersrol hierin.

7. Bodem en grondwaterverontreiniging Nistelrode
Ter hoogte van de Heescheweg 22 in Nistelrode is de grond ernstig vervuild met cadmium en zink, en het grondwater met vluchtige organische gechloreerde koolwaterstoffen. De totale kosten van de bodem- en grondwatersanering worden geschat op E1,5 miljoen. De provincie Noord-Brabant betaalt dit uit het budget Bodemsanering dat door het ministerie van VROM beschikbaar is gesteld. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de SP.

8. Subsidies natuur- en landschapsbeheer
Alle subsidies voor het landelijk gebied worden ondergebracht in een gelijknamige regeling. Momenteel is dit nog de Subsidieverordening 2007. In een notitie informeren GS de statencommissie Ruimte en Milieu over actuele ontwikkelingen rond de invoering van het nieuwe subsidiestelsel, dit mede naar aanleiding van eerder gedane toezeggingen.

9. Overleg raad van Commissarissen NV BOM.
Gedeputeerde Staten vergaderen eenmaal per jaar met de Raad van Commissarissen van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Op de agenda staat onder andere de toekomst van de Brabantse economie en de rol van de BOM in aanpak economische crisis. GS stellen de agenda vast.

10. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Bernheze voor het oprichten van een bedrijfswoning en het vergroten van een bedrijfspand, Loosbroek, Dorpsstraat 47, Heeswijk-Dinther; de gemeente Werkendam voor het realiseren van 6 woningen, Buitenkade te Nieuwendijk.


---- --