Groen!

Regering op de knieën voor Electrabel

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 13 oktober 2009 in "Klimaat en energie"

"De Regering gaat volledig op de knieën voor de Electrabel. Ze laat de nucleaire rente ongemoeid (zo'n 2 miljard), ze pakt de monopoliepositie van Electabel niet aan, en ze zorgt voor extra winsten voor Frankrijk gedurende 10 jaar" reageert federaal parlementslid Tinne Van der Straeten.

Electrabel zou tussen 215 en 245 miljoen betalen tot en met 2014, later "misschien" meer, voor het 10 jaar langer openhouden van de 3 oudste kerncentrales. "Dit bedrag is belachelijk laag, zeker in vergelijking met 2 miljard die Electrabel jaarlijks verdient aan haar kerncentrales" reageert Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid van Groen! In totaal baat Electrabel de overgrote meerderheid van de kerncentrales in ons land uit. Omdat kernenergie goedkoop gemaakt wordt, maar duur verkocht, ontstaat er een grote nucleaire rente van zo'n 2 miljard per jaar.

Het moederbedrijf van Electrabe, GdF/Suez, heeft maandenlang druk uitgeoefend op de regering zoals blijkt uit de mail van de Belgische ambassadeur aan Yves Leterme. "Ze hebben de Belgische regering een rad voor de ogen gedraaid en de regering is gewoon gevolgd. In de feiten betaalt Electrabel nu evenveel als GdF/Suez had voorgesteld om te betalen. Misschien moeten de burgers ook maar gewoon voorstellen hoeveel belastingen ze willen betalen op een jaar, dan wordt ten minste iedereen in dit land gelijk behandeld" aldus Tinne Van der Straeten.

Bovendien zijn de contouren van het akkoord helemaal niet duidelijk. Zo wordt er nog maar eens een nieuw "opvolgingscomité" opgericht, terwijl de federale energieregulator CREG reeds de bevoegdheid heeft om prijzen te monitoren, en terwijl Minister Magnette vorig jaar nog een nationaal energie-observatorium opgericht heeft.

En dan is er nog het prijzenobservatorium van Minister Van Quickenborne dat ook de energierpijzen observeert. "Zelfs het afdwingen en opvolgen van de habbekrats die de regering heeft gekregen zal de mist in gaan. Waarom nog een extra instantie naast de drie instanties die al bestaan? Is de minister zijn vorige beslissingen al gegeven? Of was het een zoveelste eis van Electrabel die liever niet had dat de CREG zou betrokken worden in zo'n opvolgingscomité gezien de vele kritische studies van de CREG ten aanzien van Electrabel?" aldus Tinne Van der Straeten.

Groen! vraagt dat alle documenten van het akkoord aan het parlement bezorgd worden, zoals Paul Magnette twee weken geleden reeds beloofd heeft.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger