Ingezonden persbericht


Persbericht

Driebergen, 13 oktober 2009

Nieuwe invalshoek onderzoek naar gezondheid biologische producten

Divers recent Europees onderzoek dat tot doel had gezondheidsverschillen tussen gangbare en biologische producten te ontdekken, heeft tot verschillende onderzoeksresultaten geleid. Het Louis Bolk Instituut probeert nu vanuit een nieuwe invalshoek via kwalitatief onderzoek te achterhalen of er op consumentenniveau verschillen geconstateerd kunnen worden tussen biologische en niet-biologische voeding. Consumenten rapporteren om die reden hun 'Ervaringsverhalen'.

Het meeste Europese onderzoek concentreert zich op de vraag of er een verschil te vinden is in inhoudsstoffen tussen biologische en gangbare voeding. Soms wordt een duidelijk verschil ten gunste van biologisch gevonden, soms niet. Zo is het Franse onderzoeksinstituut AFSSA in 2009 tot de conclusie gekomen dat er duidelijk kwaliteitsverschil is tussen biologische en gangbare voedingsproducten, terwijl een onderzoek van de Engelse Food Safety Authority tot verwaarloosbare verschillen komt. Het Louis Bolk Instituut concludeerde in een recent literatuuronderzoek, dat er wel onderscheid is in vitamines, mineralen en overige nutriënten, maar dat verschillen in deze inhoudsstoffen niet altijd door te vertalen zijn naar effecten op de gezondheid. Andersoortig onderzoek van dit instituut - waarbij onderzoekers breder keken naar de effecten van biologisch voer bij kippen - had als voorzichtig onderzoeksresultaat dat 'biologische voeding mogelijk een bijdrage kan leveren aan het behoud van een goede gezondheid'. Omdat wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidseffecten bijzonder complex is en vaak tientallen jaren vergt, zet het Louis Bolk Instituut een extra onderzoek op naar gezondheidseffecten van biologische voeding vanuit een nieuwe invalshoek, namelijk de consument.

Vooral de 'omgeschakelde' consument is interessant Voor het onderzoek worden consumenten gezocht die 'omgeschakeld' zijn: die vroeger vooral gangbare en tegenwoordig vooral biologische producten gebruiken. "Juist deze consumenten zijn interessant", vertelt onderzoekster Lucy van de Vijver, senior onderzoeker Voeding en Gezondheid.. "Zij kunnen aangeven of ze verschil hebben bemerkt, en zo ja, welke verschillen ze hebben geconstateerd. "Het blijkt dat voor sommige mensen bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem de reden is geweest om over te schakelen, maar hebben zij ook daadwerkelijk een verandering kunnen constateren?"

Onderzoeksperiode sluit 30 november
Het digitaal gehouden onderzoek zal lopen tot 30 november 2009 en is in te vullen op www.louisbolk.nl/ervaring. "We merken dat consumenten het prettig vinden om hun keuze voor biologisch toe te lichten", stelt Van de Vijver. "Hoe meer input wij voor deze kwalitatieve onderzoeksfase krijgen, hoe gerichter we in vervolgprojecten eventuele gezondheidseffecten van biologische voeding kunnen onderzoeken."

Over het Louis Bolk Instituut
Het Louis Bolk Instituut is een internationale, onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie die dankzij participatief onderzoek en advies oplossingen biedt voor knelpunten in de biologische en duurzame landbouw , gezondheidszorg en voeding. Bij het Louis Bolk Instituut zijn ongeveer 70 werknemers actief vanuit hoofdkantoor Driebergen, Accra (Ghana) en Kampala (Oeganda). Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van LNV, farmaceutische bedrijven en de Europese Commissie.

//////