Raad van State


dinsdag 13 oktober 2009
Zitting over de wijziging door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van de lozingsvergunning van de gemeente Bergen (NH). Het gaat om de wijziging van een vergunning uit december 2000 voor het lozen van riool- en regenwater op het strand van Egmond. De wijziging houdt in dat de vergunning op 1 januari 2015 afloopt. De stichting De Noordzee vindt dat te lang duren en komt tegen de wijziging in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200808289/1)
10.00 uur
Zitting over het verzoek aan de minister van Verkeer en Waterstaat om documenten over het vliegveld Rotterdam Airport openbaar te maken. Het gaat onder meer om documenten die betrekking hebben op de ontheffingen die de minister in 2006 en 2007 aan het vliegveld verleende. Een inwoner van Rotterdam had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van de documenten verzocht. De man heeft om openbaarmaking van de stukken verzocht omdat hij vreest dat de bouw van kantoren op het vliegveld heeft plaatsgevonden zonder dat het vliegveld over een ontheffing daarvoor beschikte. De minister heeft de documenten over de ontheffingen aan de man verstrekt. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in april van dit jaar een eerder beroep van de man niet-ontvankelijk, omdat zijn bezwaren niet zijn gericht tegen het openbaar maken van de documenten, maar tegen de ontheffingen uit 2006 en 2007. Hij zou daarom geen inhoudelijk belang hebben bij een uitspraak over het Wob-verzoek. De man is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903199/1) 13.00 uur
(Deze zaak is op 13 oktober 2009 alsnog ingetrokken) Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Zandvoort heeft opgelegd aan een café aan de Eltzbacherstraat in Zandvoort. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het café had moeten melden dat het geen poolcafé meer was, maar een jongerenbar. De exploitanten vinden dat zij de verandering pas hoeven te melden als zij het café ook daadwerkelijk hebben aangepast, bijvoorbeeld door geluidisolerende maatregelen te treffen. (zaaknummer 200907609/1)
13.00 uur
van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Maasvlakte 2' van de gemeente Rotterdam. Maasvlakte 2 omvat tweeduizend hectare landaanwinning op zee voor de kust bij Rotterdam. Ongeveer de helft daarvan is bestemd voor havenbekkens, vaar-, spoor- en autowegen en zeewering. De overige (maximaal) duizend hectare zal bestaan uit uitgeefbaar bedrijfsterrein, direct gelegen aan diep vaarwater. Het bestemmingsplan regelt het gebruik van Maasvlakte 2 en geeft aan waar deze verschillende functies komen te liggen. De Vereniging tegen Milieubederf in en om het Nieuwe-Waterweggebied (VMNW) en de vereniging Verontruste Burgers van Voorne vrezen voor aantasting van het duingebied van Voorne. De VMNW vindt ook dat de luchtkwaliteit en de verkeersdruk als gevolg van de Tweede Maasvlakte niet goed zijn onderzocht. De stichting Natuurbescherming Vlinderstrik vindt dat het nieuwe natuur- en recreatiegebied in de Vlinderstrik tussen Rotterdam en Berkel en Rodenrijs moet worden gerealiseerd. Dit zou eerder zijn afgesproken in de Planologische Kernbeslissing van het Project Mainportontwikkeling. (zaaknummer 200900671/1)