Afdeling Communicatie
Hilversum, 12-10-2009
LET OP: EMBARGO tot dinsdag 13 oktober 00.01 uur
Televisie
OPGELICHT?!
Uitzending dinsdag 13 oktober
Nederland 1 - 21.05 uur
NATIONALE FRAUDELIJN IN OPRICHTING
In 2010 komt er een nationale fraudelijn, een telefonische hulplijn, waar slachtoffers van vermogensdelicten terecht kunnen met vragen omtrent oplichting. Ton Heerts, Tweede Kamerlid voor de PvdA benadrukt dat de lijn fraude zou moeten voorkomen. "Iedere burger blijft natuurlijk verantwoordelijk voor zijn eigen handelen, maar de hulplijn moet een toereikende hand bieden zodat consumenten niet zomaar ieder product kopen of elk verhaal geloven", aldus het kamerlid in OPGELICHT?! Het beoogde nummer was 113, maar dat is op dit moment vergeven. Verder pleit Heerts voor de totstandkoming van een paar speciale rechercheteams in het land. Slachtoffers van oplichting zouden aangifte moeten kunnen doen in hun eigen woonplaats maar daarna terecht moeten kunnen bij een gespecialiseerd politieteam.
In de uitzending van OPGELICHT?! van dinsdag 13 oktober worden de resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar slachtoffers van fraude besproken. Het onderzoek is in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen uitgevoerd door onder andere Maarten Kunst, wetenschapper verbonden aan het International Victimology Institute Tilburg.
Uit het onderzoek blijkt dat slachtoffers van oplichting of andersoortige financieel-economische delicten niet alleen financieel gedupeerd zijn, maar ook emotioneel worden geraakt. Schaamte, eenzaamheid, verandering van het wereldbeeld en angst spelen een grote rol. "De impact van oplichting op de slachtoffers is zo groot, dat depressie of angststoornissen en zelfs zelfmoordneigingen kunnen voorkomen", stelt de wetenschapper. Bovendien worden slachtoffers vaak voor de tweede keer slachtoffer als hun verhaal niet serieus wordt genomen bij officiële instanties zoals politie of justitie. "Secundaire victimisatie noemen we dat. Slachtoffers hebben behoefte aan een actievere rol van de overheid en andere spelers in het publieke domein", aldus Kunst.
Frederik Jansen, programmamanager Financieel Economische Criminaliteit bij de politie stelt dat bij de politie de komende jaren ruim honderd nieuwe medewerkers zullen instromen die een andersoortige opleiding hebben gehad. De politie is daardoor in staat meer financieel-economische delicten aan te pakken zoals fraude en witwassen, beter financieel te rechercheren en meer crimineel verkregen vermogen afnemen. "Misdaad mag niet lonen", benadrukt Jansen.
Presentatie: Antoinette Hertsenberg
Voor meer informatie: