Erasmus MC



---

Leveroperatie live te volgen in bioscoopzaal

Het Erasmus MC organiseert de 'Klinische les' dit jaar op dinsdag 13 oktober in Pathé Schouwburgplein. Het publiek kan daar van 9.00 tot 12.00 uur live een operatie volgen in zaal 4 van Pathé. Het thema van het publieksevenement is `Kanker, innovatie in topzorg'.

Het programma zoomt in op behandelingen van kankerpatiënten in Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum. Daarbij wordt duidelijk dat technische hoogstandjes mogelijk zijn door teamwork van artsen, medisch ondersteunende medewerkers en patiënten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via klinischeles@erasmusmc.nl.

Ochtendprogramma
Het gaat om een leverresectie die wordt uitgevoerd in Erasmus MC-Daniel den Hoed. Het team in de operatiekamer neemt de lever uit het lichaam van de patiënt, om vervolgens een tumor uit de lever te kunnen verwijderen. Daarna wordt de lever teruggeplaatst. Een chirurg in de bioscoopzaal heeft verbinding met de operatiekamer (OK). Hij geeft toelichting en beantwoordt vragen van het publiek. Ook komen de patiënt en medewerkers in ondersteunende functies aan het woord.

Middagprogramma
's Middags van 13.00 tot 15.00 uur vinden presentaties plaats van een zogenaamde `klinische trial' en de `cyber-knife'. Bij een klinische trial werken patiënten mee aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker. De `cyber-knife' is een geavanceerde laser waarmee tumorcellen in het lichaam nauwkeurig bestraald en vernietigd kunnen worden. Aan het woord komen een patiënt, een arts-onderzoeker, een fysicus, en een nurse practioner.

Speeddating
Scholieren en verpleegkundigen die zich oriënteren op een (vervolg)opleiding kunnen in de lunchpauze (12.00 tot 13.00 uur) speeddaten met verschillende functies in het universitair medisch centrum, waaronder (gespecialiseerd) verpleegkundige, laborant, operatiesassistent, anesthesiemedewerker en geneeskundestudent.

Het Erasmus MC organiseert de Klinische les op dinsdag 13 oktober aanstaande in het kader van de nationale Kennismaand. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor het ochtendprogramma (9.00 tot 12.00 uur) of het middagprogramma (13.00 tot 15.00 uur). Aanmelden voor beide programma's kan ook.

Meer informatie op www.erasmusmc.nl/klinischeles.


gepubliceerd: 16 september 2009