Bits of Freedom

"Opsporingsdiensten handelden onrechtmatig bij opvragen identificerende gegegevens"

Amsterdam, 13 oktober 2009

Uit een recent openbaar gemaakt audit-rapport blijkt dat opsporingsdiensten in 2008 onrechtmatig handelden bij het opvragen van gegegevens uit het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Het CIOT is een centraal systeem dat opsporingsdiensten toegang geeft tot identificerende gegevens van gebruikers van telecommunicatiediensten.

Uit een analyse van Bits of Freedom blijkt dat opsporingsdiensten de wettelijke waarborgen tegen onrechtmatige bevraging negeren en onvoldoende op de hoogte zijn van geldende wet- en regelgeving:


- In 2008 is in cruciale gevallen ten onrechte geen proces verbaal opgesteld. Bovendien is er geen controle van de bevragingen van het CIOT.
- Persoonsgebonden PIN-codes voor het CIOT worden ten onrechte onderling uitgewisseld.

- Corrigerende maatregelen bij onrechtmatige bevraging blijven daardoor uit, bevragingen zijn immers niet meer tot een natuurlijke persoon herleidbaar.

- De kennis van wet- en regelgeving van een deel van de betrokkenen is onvoldoende.

- Opsporingsambtenaren vragen historische gebruiksgegevens op, zonder dat zij daartoe bevoegdheid zijn.

- De opsporingsdiensten ervaren de privacybeschermende maatregelen als administratieve last, zodat de voorgeschreven procedures niet gevolgd worden.

Het is gelet hierop van belang dat in het kader van de implementatie van de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens technische maatregelen worden genomen om onrechtmatige bevraging te voorkomen. Op 14 oktober vindt een door het Ministerie van Economische Zaken georganiseerde informatiemiddag plaats over deze wet. Bits of Freedom zal daar pleiten voor technische maatregelen die voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de opgeslagen data.

Axel Arnbak, Bits of Freedom: "Het is schokkend om te zien hoe weinig de wettelijke waarborgen die in het leven zijn geroepen, door opsporingsdiensten worden gerespecteerd. We moeten voorkomen dat de situatie verhevigt, nu de wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens sinds 1 september j.l. van kracht is. Bits of Freedom zal daarom pleiten voor technologische maatregelen om de privacy van de gebruiker te waarborgen bij de technische implementatie van deze wet".