Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Mogelijk nieuwe vergaderstructuur voor de gemeenteraad (persbericht 056, 2009)

De gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer besluit op 27 oktober over de mogelijke invoering van een nieuwe vergaderstructuur. Het raadsvoorstel komt neer op twee raadsvergaderingen per maand en het opheffen van de huidige raadscommissies. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2010.

Het raadsvoorstel over de nieuwe vergaderstructuur omvat meerdere veranderingen. Zo is het voorstel om de maandagavond voortaan als de vaste vergaderavond te bestempelen. De raadsvergaderingen zullen bestaan uit een opiniërend en een besluitvormend gedeelte. Ook nieuw is de mogelijke invoering van spreektijden. In de tussengelegen maandagavonden zullen informatie-avonden plaatsvinden die niet in een vaste vorm zijn gegoten; dat is afhankelijk van de aard van het onderwerp en de bijbehorende doelgroepen.

Â

Verschillende onderwerpen verdienen nog een nadere uitwerking. Dat geldt voor een nieuwe vorm voor de raadsvoorstellen en de manier waarop de agendaâs worden vastgesteld. Een Lange Termijn Agenda (LTA) bestaat uit jaarlijks circa 3 themaâs die de raad formuleert. De raad gaat in overleg met het college van Burgemeester en Wethouders zelf aan de slag met deze LTA.

Â

In de raadscommissie Bestuur en Middelen van 8 oktober is gesproken over dit raadsvoorstel. Er was daar een raadsmeerderheid vóór de grote lijn van het voorstel. Het raadsvoorstel telt in totaal 9 beslispunten waarop de verschillende fracties (zowel voor- als tegenstanders) nog verschillende nuances willen aanbrengen. De fracties bespreken het voorstel nog in eigen kring als voorbereiding op de raadsvergadering op 27 oktober. Dan zal blijken of de raad dit voorstel ook daadwerkelijk vaststelt.

Â

Een werkgroep Vergaderstructuur heeft de situatie geanalyseerd en de huidige en de nieuwe structuur naast elkaar geplaatst. De werkgroep bestaat uit de raadsleden Dekker (ChristenUnie), De Jonge (PvdA), Van der Meiden (CDA), Seljee (Lokaal Centraal), Vermeend (PvdA en voorzitter van de werkgroep), de raadsgriffier en de twee commissiegriffiers. De werkgroep heeft zich breed georiënteerd. Op basis van de notitie van de werkgroep heeft er discussie plaatsgevonden met de raad en het college van Burgemeester en Wethouders. Deze discussie heeft geleid tot dit raadsvoorstel, dat zoals gebruikelijk te vinden is op www.hoogezand-sappemeer.nl.