Gemeente Elburg


Elburg prijswinnaar levend landschap Veluwe

Op maandagavond 12 oktober jl. is door Gedeputeerde Co Verdaas van de Provincie Gelderland een prijs overhandigd aan wethouder Henk Wessel van de gemeente Elburg in het kader van het project Levend Landschap Veluwe.

Dit project was gericht op het initiëren en ondersteunen van lokale initiatieven voor het versterken van het landschap, de cultuurhistorie en de toegankelijkheid van het Nationaal Landschap Veluwe en wordt mogelijk gemaakt door samenwerking tussen de provincie Gelderland, Landschapsbeheer Gelderland en de Veluwse gemeenten.

In totaal heeft Landschapsbeheer Gelderland 26 inschrijvingen en initiatieven ontvangen van lokale bewoners en organisaties verdeeld over het Nationaal Landschap. De gemeente Elburg was een van de zes genomineerde winnaars voor een project dat is ingediend in nauwe samenwerking met de Stichting Landschapselementen Elburg. Hierbij gaat het om het aanleggen van een "Natuurlijk Wandelpad", met knotbomen, elzenstruwelen en een kruidenrand. Het pad is gelegen tussen de Tempelweg en de Melksteeg in Elburg.

De prijs omvat een geldbedrag van EUR 25.000 die door de gemeente Elburg is aangevuld tot een bedrag van in totaal EUR 33.000. Dit bedrag zal volledig beschikbaar komen voor het landschap in de omgeving van het betreffende project. Hierbij moet men denken voor aanleg van landschappelijke elementen, zoals houtsingels, hagen, bomen, knotbomen, erfbeplantingen, landschapshekken, poelen, kruidenrijke randen en het aanleggen of verbeteren van wandelpaden.

In dit geheel is de Stichting Landschapselementen Elburg (SLE) een zeer belangrijke partner voor de gemeente Elburg. Deze vrijwilligersorganisatie draagt in grote mate bij om het vele werk aan de landschapselementen in het buitengebied uit te voeren. Nieuwe vrijwilligers zijn dan ook van harte welkom. De SLE zal ook nauw betrokken zijn bij de uiteindelijke planvorming en uitvoering voor het project dat in de prijzen is gevallen.

De gemeente Elburg heeft een heel gevarieerd en waardevol landschap en het is van belang dit in stand te houden en daar waar mogelijk te versterken. Jaarlijks wordt door de gemeente Elburg in het kader van het programma Vitaal Gelderland voor verschillende, grotere landschapsprojecten subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland. De gemeente neemt zelf ook een deel van de totale subsidie voor haar rekening. Daarnaast stimuleert de gemeente Elburg ook de aanleg van kleinere landschapselementen en erfbeplantingen, door een financiële bijdrage in de kosten voor aanschaf van gebiedseigen beplanting.

De winnaars

laatst gewijzigd: 13-10-2009 | print deze pagina print deze pagina | download document: Elburg prijswinnaar levend landschap Veluwe |