KVK Nederland en Turkije versterken handel en investeringen

13/10/2009 14:49

Kamer van Koophandel Nederland

De Nederlandse en Turkse Kamer van Koophandel hebben een convenant (MoU) ondertekend waarmee de handel en investeringen in beide landen worden versterkt. Frans van Steenis (algemeen directeur KvK NL) en de heer Cengiz Özcan (Deputy Secretary General van de Turkse Kamer van Koophandel) bekrachtigden dit voornemen gisteravond in Istanbul, tijdens een handelsmissie onder leiding van staatssecretaris Heemskerk. Dit convenant is onderdeel van het project Cooperation between Dutch and Turkish Chambers, gefinancierd door het ministerie van EZ en de EVD. Deze samenwerking moet de bilaterale economische betrekkingen met Turkije duurzaam versterken.

Turkije

Turkije biedt veel mogelijkheden voor handel en investering met het Nederlandse bedrijfsleven. Het land heeft zich, ook door het proces rond de toetredingsonderhandelingen met de EU, de laatste jaren snel ontwikkeld. Daarnaast zijn de strategische ligging en de grootte interessant voor Nederlandse bedrijven. Hoewel Nederland één van de belangrijkste investeerders in Turkije is, wijzen de handelscijfers uit dat de internationale concurrentie beter presteert. Nederlandse bedrijven laten, onder andere door een gebrek aan kennis over de mogelijkheden in Turkije, kansen liggen. Tegelijkertijd is er een trend te constateren dat Turkse bedrijven die de focus op Europa richten niet weten waar zij moeten beginnen.

KvK

De Kamer van Koophandel Nederland is onlosmakelijk verbonden met de ondernemer. Vanaf het voornemen tot ondernemen tot aan bedrijfsbeëindiging is de KvK de ruggensteun van ondernemend Nederland. Internationale handel is één van de mogelijkheden om als ondernemer bij stil te staan. Turkije neemt in de internationale handel een steeds belangrijke plaats in en is om die reden door de Dutch Trade Board als een van haar focuslanden gekozen. Ook de culturele band van Nederland met Turkije is een feit. Acht procent van de ondernemers ingeschreven in het Handelsregister is geboren in Turkije.

Feiten en cijfers

Turkije is bijna 19 keer groter dan Nederland. Er zijn 22.505 buitenlandse bedrijven actief in Turkije (juni 2009). Ongeveer 55 procent hiervan is afkomstig uit de EU. Duitse bedrijven staan boven aan de lijst van buitenlandse ondernemingen met 3.852 bedrijven, gevolgd door Verenigd Koninkrijk met 2.123 en Nederland met 1.723. Nederland was in 2008 met in totaal bijna 11 miljard euro de tweede buitenlandse investeerder, na Duitsland maar vóór het Verenigd Koninkrijk. Het merendeel van de buitenlandse investeerders is actief in de detailhandel, productie-industrie en onroerend goed. In 2008 heeft Nederland voor bijna 4 miljard euro aan goederen geëxporteerd naar Turkije. De export naar Turkije neemt ook structureel toe en is sinds de eeuw wisseling vrijwel verdubbeld.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.








Kamer van Koophandel