Warchild


Nieuw netwerk van jongeren in Colombia

13 oktober 2009 - Kon Kelei en Ishmael Beah
Voormalig kindsoldaten Kon Kelei, bekend uit de film Wit Licht en voorlichter bij War Child, en Ishmael Beah, auteur van het boek 'Ver weg van huis', hebben onlangs een bezoek gebracht aan Colombia.

Beiden zijn oprichters van NYPAW, het Network of Young People Affected bij War. Colombia heeft nu zijn eigen jongerennetwerk, ALIARTE. Voor een wereld zonder oorlog, en een oorlog zonder kinderen.

Conferentie over kindsoldaten
Kon en Ishmael waren in Colombia uitgenodigd in het kader van het 10-jarig bestaan van de Colombiaanse coalitie tegen de inzet van kinderen en jongeren in het gewapend conflict. Deze coalitie organiseerde een 2-daagse conferentie met nationale en internationale sprekers om stil te staan bij de problematiek van (voormalig) kindsoldaten.

Theater en muziek
Kon en Ishmael maakten van de gelegenheid gebruik om projecten te bezoeken en met jongeren in Colombia te praten over hun problemen. Zo zagen zij een theaterstuk door jongeren waarin zij lieten zien met welke moeilijke uitdagingen jongeren in Colombia te maken hebben. Ook bezochten Kon en Ishmael één van War Child's lokale partnerorganisaties Taller de Vida, die met creatieve activiteiten onder meer werkt aan de reïntegratie van ex-kindsoldaten.

Nieuw netwerk
Hoogtepunt van hun verblijf was de oprichting van een speciaal Colombiaans netwerk, ALIARTE, verbonden aan NYPAW. De oprichters van NYPAW willen heel graag dat op veel meer plekken in de wereld jongeren hun eigen netwerken opzetten om op die manier hun ervaringen uit te wisselen, zichtbaar te worden en actief mee te praten over hoe de situatie voor veel kinderen kan worden verbeterd.

Motto
Kon stak de kersverse leden van het nieuwe netwerk een hart onder de riem: `Blijf lachen, blijf druk uitoefenen, blijf hoop houden. Jullie zijn de toekomstige leiders van Colombia!´ De leden van ALIARTE zijn inmiddels hard aan de slag gegaan met een actieplan. Hun motto hebben ze al: "Verbind je aan ALIARTE. Voor een wereld zonder oorlog, en een oorlog zonder kinderen. Voor de rechten van kinderen en jongeren."