Gemeente Kaag en Braassem

Programmabegroting 2010 aangeboden aan de raad
foto raadszaal

Burgemeester en wethouders van de gemeente Kaag en Braassem hebben de Programmabegroting 2010 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De begroting voor 2010 sluit met een voordelig resultaat van ⬠166.000,-.

Beperkte lastenverhoging
In de programmabegroting zijn de volgende tariefsvoorstellen opgenomen:
⢠verhoging tarieven onroerende en roerende zaakbelastingen met
1,05%;
⢠verhoging afvalstoffenheffing/reinigingsrechten met 3,5%.

Voor een gemiddeld huishouden betekent dit voor het jaar 2010 een lastenverhoging van ongeveer

⬠12,-.

De overige tarieven en heffingen zijn ten opzichte van 2009 niet verhoogd.

Financieel inzicht
De begroting geeft een helder beeld van de financiële positie van Kaag en Braassem en legt een solide basis voor een periode van onzekerheid vanwege de economische ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zullen een verdere weerslag hebben op inkomsten en uitgaven van de gemeente. Een inschatting hiervan kunnen wij echter op dit moment nog niet geven.

Nog geen nieuw beleid
Ook voor 2010 is er nog sprake van een beleidsarme begroting. Van nieuw beleid is nog geen sprake, omdat beleidsharmonisatie op diverse terreinen vanwege de fusie pas in de loop van 2010 zal leiden tot vaststelling van beleid voor Kaag en Braassem.

Uitwerking van het Coalitieakkoord 2009 - 2014
Zoals afgesproken met de gemeenteraad is in de begrotingsprogrammaâs aangegeven wat ons college gaat doen om de doelstellingen in het Coalitieakkoord te bereiken. Er wordt hiervoor geen extra geld aan de raad gevraagd.

Samenhang met de begroting
In 2010 zal ook besluitvorming plaatsvinden ten aanzien van de geactualiseerde grondexploitaties, de harmonisatie van het reservebeleid en de nieuwe beheerplannen voor de openbare ruimte. Deze onderwerpen zijn ieder afzonderlijk van betekenis voor de begrotingspositie van de gemeente, maar er is ook sprake van onderlinge financiële samenhang. Deze samenhang wil ons college in 2010 nader uitwerken, om zodoende ook de financiële positie op langere termijn goed in beeld te brengen.

Behandeling van de begroting door de gemeenteraad De behandeling en besluitvorming inzake de programmabegroting voor 2010 is als volgt:


- behandeling begroting in de commissie : 2 november

- vaststelling begroting door de
raad : 9 november

- indiening vastgestelde begroting bij provincie : 14 november

U bent van harte uitgenodigd om op 2 en 9 november de behandeling van de begroting in de commissie en door de gemeenteraad bij te wonen.

De begroting 2010 kunt u bekijken via de vergaderkalender onder Bestuur en Organisatie.