Slachtofferschap fraude en oplichting onderzocht

13/10/2009 09:30

VTS Politie Nederland

In opdracht van het politie programma Financieel Economische Criminaliteit (FinEC) heeft de Universiteit van Tilburg een onderzoek gedaan naar de impact van diverse vormen van financieel-economische criminaliteit op de slachtoffers. Uit het onderzoek blijkt ondermeer dat deze vormen van criminaliteit, evenals bij bijvoorbeeld geweldsmisdrijven, bij slachtoffers enorme persoonlijke drama's kunnen veroorzaken.

Ingrijpende gevolgen voor slachtoffers

Naast financiële schade leiden criminaliteitsvormen als fraude en oplichting ook tot forse emotionele problemen, soms zo erg dat psychiatrische behandeling geïndiceerd is. Ondermeer verliezen slachtoffers het vertrouwen in andere mensen en ontwikkelen ze een negatief zelfbeeld. Tevens blijkt dat vooral slachtoffers van beleggings-, identiteits- en relatiefraude secundair lijken te zijn gevictimiseerd door derde partijen, waaronder politie, rechters en instanties die een rol spelen in de financiële dienstverlening. Van secundaire vicitimisatie is sprake als een slachtoffer in de nasleep van zijn of haar slachtofferervaring wordt geconfronteerd met negatieve ervaringen die zijn of haar toestand nog verder doen verslechteren. De vergroting van aandacht voor slachtoffers van financieel-economische criminaliteit lijkt, zeker op grond van de ernst en de mogelijke gevolgen, alleszins gewenst en gerechtvaardigd te zijn.

Urgentie

Met de onderzoeksresultaten wil het programma FinEC zowel binnen de politie als bij partners de urgentie rond preventieve en repressieve aanpak van deze delictsvormen verhogen. Daarnaast wil de politie met relevante partijen komen tot (preventieve) verbetermaatregelen en wil ze financieel economische criminaliteit hoger op de agenda krijgen en houden bij politie, ketenpartners en de politiek.

Misdaad mag niet lonen

Het programma FinEC is opgericht om de aanpak van financiëel economische criminaliteit te versterken. Er komen het komende jaar ruim honderd extra financiële rechercheurs bij de politie. Ook zijn voor alle instroomniveaus de opleidingen aangepast om meer financiële expertise binnen de politie op te bouwen. Het uiteindelijke doel is om samen met het Openbaar Ministerie meer fraude en witwaszaken op te pakken, meer financieel te rechercheren en vaker over te gaan tot het afnemen van financieel verkregen vermogen; misdaad mag niet lonen!

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl