Gemeente Rotterdam

Deze week vergaderen vijf commissies in de raadzaal van het stadhuis. Lees verder voor de agendapunten.

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Dinsdag 13 oktober, 9.30 uur Aan de orde komt deze vergadering onder andere het uitvoeringsprogramma woonservicegebieden, evenals het collegevoorstel ter afdoening van de motie-Verwijs over het ontwikkelen van criteria voor accommodaties. Verder bespreken de commissieleden het afdoeningsvoorstel van de motie-Strörmann over de Klankbordgroep Emancipatie. Naast de voortgang in de nazorg van ex-gedetineerde volwassenen en jongeren spreekt de commissie ook nog over de voortgang in de afbouw van de dagloonregeling.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woensdag 14 oktober, 9.00 uur De commissie bespreekt de ontwerp-Structuurvisie en plan-MER Stadionpark. Het Stadionpark, dat wordt ontwikkeld in de deelgemeente IJsselmonde, is een gebiedsontwikkeling van formaat. In dit gebied zullen naast de nieuwe Kuip, een overdekte ijsbaan en sportvelden ook woningen en kantoorruimten worden gerealiseerd. Verder komt de vaststelling van het bestemmingsplan 'Cool' aan de orde. Knelpunt hierbij is de maximaal toe te stane bouwhoogte in dit gebied. Tot slot wordt aandacht besteed aan het aanwijzen van 'Tuindorp Vreewijk' als beschermd stadsgezicht.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur
Woensdag 14 oktober, 14.00 uur De commissieleden blikken terug op de hoorzitting van woensdag 7 oktober. De commissie organiseerde deze hoorzitting in verband met de bezuinigingen in de cultuursector. Daarnaast staat de stand van zaken in de jeugdzorg op de agenda. Verder wil de commissie, nu het einde van deze raadsperiode nadert, de voortgang bespreken van de uitvoering van haar inititatiefvoorstel om de disciplines muziek, filosofie, dans en beeldende vorming in te bedden in het basisonderwijs. Het is aangetoond dat de cognitieve ontwikkeling van kinderen positief beïnvloed wordt door muziek. Ook willen de commissieleden geïnformeerd worden over de voortgang van de uitvoering van de motie Artists in Residence en de verdeling van de gelden voor Beeldende Kunst. Ten slotte besteedt de commissie aandacht aan de voortgang van de urgente problemen met de Depots van Boijmans van Beuningen en de voortgang van de problematiek rondom de huiswerkbegeleiding.

Commissie Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer Donderdag 15 oktober, 9.30 uur De commissievergadering begint met de advisering over de nieuwe Havenbeheersverordening Rotterdam 2009. In deze verordening zijn regels opgenomen die nodig zijn om de scheepvaart vlot, schoon, veilig en beveiligd af te wikkelen. Vervolgens spreekt de commissie over de invoering van Bedrijven Investeringszones (BI-zones) in Hillegersberg, Hordijk, Nieuwe Binnenweg, Noordwest, Lijnbaan Binnenwegplein en Rodezand. De ondernemers in deze gebieden maken afspraken met elkaar om gezamenlijk te investeren in leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit van de bedrijfsomgeving. De gemeente stelt daarvoor een heffing (extra belasting) in. De opbrengsten hiervan worden als subsidie uitgekeerd aan de vereniging of stichting die activiteiten namens de ondernemers uitvoert. Hierna komen de warenmarkten aan de orde. Naast een voorstel tot wijziging van de tarieven voor staanplaatsen bespreekt de commissie de stand van zaken van de brede aanpak van de markten. Ten slotte wordt de bespreking over de planstudie 's-Gravendijkwal/Henegouwerlaan voortgezet.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Donderdag 15 oktober, 19.10 uur De commissie bespreekt onder andere de afdoening van de twee hierna genoemde moties. De motie-Simons verzoekt het college de Opstelten-norm als uitgangspunt te nemen voor het bezoldigingsbeleid van de topbestuurders van het Havenbedrijf Rotterdam. De motie-Sörensen draagt het college op hardwerkende uitvoerende ambtenaren eens per jaar extra te belonen. Het uitvoeringsplan 'We kunnen zoveel beter' staat ook op de agenda. Dit is een plan voor een verbeterd bestuur, dichtbij de burger, slagvaardig en met resultaat op straat. Verder bespreekt de commissie een voorstel voor de wijziging van de financiering van de deelgemeenten. Ten slotte wordt een onderzoek naar het functioneren en de effectiviteit van de stadsmariniers besproken. De stadsmariniers zijn actief sinds 2002 en zijn inmiddels een belangrijk instrument voor het veiligheidsbeleid van de gemeente Rotterdam.

Bron: Griffie, 09-10-2009