Vier bonden starten actie Winkelrust

08/10/2009 15:06

Reformatorisch Maatschappelijke Unie


- Aftrap 13 oktober om 10 uur in Amsterdam-Noord


- Maak einde aan misbruik zondagopenstelling


- Winkelpersoneel en kleine winkelier krijgen stem


- Grootwinkelbedrijf krijgt tegengas met www.winkelrust.nl

De Winkeltijdenwet wordt misbruikt. Allerlei gebieden worden zomaar als toeristisch aangemerkt, want dan mogen de winkels in dat gebied op zondag open. Dat is een verkeerde ontwikkeling.

Onderbelicht hierin is het verhaal van werknemers en kleinere winkeliers. Voor hen heeft het werken op zondag grote consequenties. Het wettelijk vastgestelde 'vrijwillig' werken op zondag wordt steeds meer een 'verplicht-vrijwillig' werken. Daarom starten FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, christennetwerk-gmv en RMU de actie Winkelrust!

Aftrap dinsdag 13 oktober 10.00 uur

Misbruik van de Winkeltijdenwet is het meest zichtbaar in Amsterdam-Noord. Door winkeliersvereniging In de Banne zijn meerdere rechtszaken gevoerd én gewonnen hierover.

De aftrap van de actie zal daarom plaatsvinden in winkelcentrum In de Banne, Ankerplaats 42, Amsterdam. Hier zullen vertegenwoordigers van de bonden een kort statement afleggen. Daarna is het via een videoscherm mogelijk om de petitie te ondertekenen. Ook zal actiemateriaal worden verspreidt in het winkelcentrum.

Website

Op de website www.winkelrust.nl kan het winkelpersoneel, de zelfstandige winkelier en de klant een petitie ondertekenen. Het is namelijk helemaal niet logisch dat winkels op zondag open zijn. Hier ligt vooral een belang voor het grootwinkelbedrijf. Ten koste van de kleinere winkelier, maar ook van het winkelpersoneel.

Deze actiesite zal op vrijdag 9 oktober worden gelanceerd. Vanaf dat moment is het mogelijk om de petitie te ondertekenen, posters en banners te downloaden en meer te lezen over de achtergronden van de actie.

Rustdag in 24uurs-economie

De actie Winkelrust is ook een pleidooi voor het in stand houden van een wekelijkse rustdag, waar iedereen aan kan deelnemen. Een dag waarop de 24uurs-economie even tot stilstand komt en mensen zich met andere zaken bezig houden dan economische bedrijvigheid. Een dag voor ontspanning, sociale activiteiten, rust en bezinning. Grote groepen mensen in Nederland, en niet alleen uit religieuze hoek, ervaren dat als een groot goed en willen dat graag behouden. De actie is er ook om die gevoelens een stem te geven.





http://www.winkelrust.nl




Dienstenbond CNV