Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden werkt aan versterken lokale economie

Twee maal per jaar rapporteert het college van B en W van Coevorden aan de gemeenteraad over de belangrijkste ontwikkelingen ten opzichte van het vastgestelde beleid in de programmabegroting. Op 13 oktober wordt de tweede bestuursrapportage van 2009 in de raadsvergadering behandeld.

Door de verslechterde economische situatie verwacht het college dat het aantal uitkeringsgerechtigden eind dit jaar met 25 % zal zijn gestegen ten opzichte van 1 januari.

In verband met de verhoogde instroom en een vertraagde uitstroom worden er extra projectmatige activiteiten ontplooid om de uitstroom te bevorderen/op gang te helpen. Inmiddels is al gestart met een nieuw project waaraan op korte termijn 30 tot 40 uitkeringsgerechtigden kunnen deelnemen.

De woningmarkt verkeert in een moeilijke tijd. Zo zijn de kavelverkopen voor particuliere woningbouw sterk ingezakt. Van 24.500 m2 in 2008 tot een magere 6.100 m2 tot 1 september. Het aantal aangevraagde bouwvergunningen is ook fors gedaald met een percentage van ruim 19%.

Om de woningbouw te blijven stimuleren in deze tijd, heeft de gemeente een bijdrage aangevraagd en ontvangen van het Rijk. Projecten die vertraagd of stilgevallen zijn als gevolg van de economische crisis komen in aanmerking voor een subsidie. Het plan Vosmaten komt voor deze regeling in aanmerking.

De huidige economische situatie leidt ook tot bepaalde voordelen, zo vallen aanbestedingen gunstiger uit en is de rentestand laag. De financiële vertaling van de ontwikkelingen geeft voor 2009 mede als gevolg hiervan nog een klein te verwachten voordeel van EUR 73.250. Het college stelt voor dit voordeel ten gunste van de algemene reserve te brengen.