Ingezonden persbericht
NJR
PERSBERICHT
Utrecht, 12 oktober 2009
Jongeren dwingen toezeggingen af tijdens Nationaal Jeugddebat
Vandaag namen meer dan honderd jongeren zitting in de Tweede Kamer voor het 14e Nationaal Jeugddebat. Onder leiding van Tweede Kamervoorzitter mevrouw Verbeet gingen zij in debat met minister Plasterk, Verburg en Rouvoet. Op de agenda stonden de thema's 'kredietcrisis en toekomstverwachting', 'biologisch eten', 'kunst en internet' en 'drugsbeleid'. De sfeer van de dag was open, maar zeker niet vrijblijvend. Er werden vervolgafspraken gemaakt en verschillende concrete toezeggingen gedaan.
Download hier een hoge resolutie foto van Nationaal Jeugddebat 2009 (credits: Remco Bohle).
De jongeren leken vandaag op echte Kamerleden. Ze voerden discussies, stonden klaar bij de interruptiemicrofoon, deden voorstellen en eisten concrete toezeggingen van de politici. Minister Bos zou het spits afbijten, maar moest verstek laten gaan wegens de crisis bij de DSB Bank. Minister Plasterk nam zijn plaats in. Hij reageerde op het voorstel om een campagne te starten om jongeren bewust te maken van de risico's van geld lenen. De minister kwam met goed nieuws. In het kader van dit onderwerp ging vandaag Moneyfest2009 (www.moneyfest2009.nl) van start, een serie debatten waarin jongeren discussiëren over de rol van geld. Plasterk nodigde de jongeren uit om deel te nemen aan deze serie officiële debatten.
Van Minister Verburg kregen de jongeren maar liefst drie waardevolle toezeggingen. De jongeren stelden voor om een keurmerk te ontwikkelen waarbij specifiek gelet wordt op de leefsituatie van dieren. Op de eerste plaats gaat Verburg de jongeren in contact brengen met de Dierenbescherming, die recent het Beter Leven beeldmerk introduceerde. Op de tweede plaats mogen de jongeren gaan deelnemen aan de vergadering die de minister geregeld voert met de Nederlandse supermarkten. Tot slot mogen de jongeren hun stem laten horen in het platform 'verduurzaming voedsel', dat de minister heeft opgericht.
In debat met minister Rouvoet over een anti-drugscampagne benadrukten de deelnemers het belang van jongereninbreng. "Van een oude man of vrouw die komt vertellen over drugs neem je niet zo snel iets aan als van iemand van je eigen leeftijd," zei een jongere. Waarop Rouvoet reageerde: "Daar sta je dan als oude meneer". Het debat deed hem inzien dat jongeren meer geïnformeerd willen worden over drugs. De voorlichtingscampagne over jongeren en alcohol die zijn ministerie voor dit najaar heeft gepland zal dan ook verbreed worden naar jongeren, alcohol en drugs. Bovendien gaat hij de Tweede Kamer inlichten over de suggesties van de deelnemers.
Opvallend was het voorstel dat minister Plasterk voor zijn kiezen kreeg. Met een heuse kunstrevolutie wilden de jonge debaters een nieuwe betekenis geven aan kunst. Graffiti, dans, film en rap? Zij willen zelf bepalen wat kunst is en wat niet. Daarnaast moet de 'nieuwe' kunst toegankelijk zijn voor iedereen. Via digitale sociale netwerken, websites en talloze media kan dit idee gepromoot worden en een beweging veroorzaken. Plasterk reageerde enthousiast en beloofde de plannen voor te leggen aan de directies van verschillende kunstfondsen.
NJR
De Nationale Jeugdraad is vernieuwd en heet voortaan NJR! Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hun in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.
Kijk ook op www.njr.nl
Noot voor redactie,