Ingezonden persbericht
Zuivelmarkt trekt aan, zorgen inkomens allerminst weg
Zuivelketen gaat meedenken met
experts over toekomstig EU-zuivelbeleid
Er is een ruimere regeling in de maak voor jonge boeren, die het komend jaar weer willen investeren in hun bedrijf. Voorts gaan overheid en bedrijfsleven samen aan het werk met een regeling voor extra mestopslag vanwege de verkorte uitrijperiode. De zuivelketen zal door de minister van LNV als klankbordgroep worden betrokken bij de EU-werkgroep, die gaat kijken naar het Europese zuivelbeleid op de langere termijn.
Dat bleek vanmorgen tijdens een overleg, dat minister Gerda Verburg (LNV) in Den Haag heeft gevoerd met partijen in de zuivelketen. In dit zogenoemde zuivelketenoverleg werken samen het NAJK, NZO, CBL, Rabobank Nederland, VLB en LTO Nederland. De minister streeft ernaar dat boeren al komend jaar van beide regelingen gebruik kunnen maken. In het overleg is opnieuw gekeken naar maatregelen op de korte en langere termijn met als doel dat melkveehouders een behoorlijk inkomen kunnen verdienen.
De jonge ondernemers zien als risicogroep bij voorkeur dat de bijdrage in de regeling wordt verhoogd van 20 naar 25 procent en de regeling een bredere uitwerking krijgt. Vorig jaar maakten ruim 550 jonge boeren gebruik van de EU-regeling die nationaal mag worden ingevuld. Er waren in 2008 meer aanvragen, dan er budget beschikbaar was.
Ondanks de iets aantrekkende prijzenmarkt zijn de zorgen over de inkomensontwikkeling in de melkveehouderij allerminst verdwenen. Vanuit de zuivelketen is voor de korte termijn ook aangedrongen op een zo spoedig mogelijke uitbetaling van de EU-toeslagrechten. Volgens eerdere afspraken wordt hiermee eind deze week begonnen. De zuivelketen heeft de minister op het hart gedrukt, dat geen maatregelen worden doorgevoerd die leiden tot hogere kosten voor de melkveebedrijven. Intussen is al een garantieregeling ingevoerd voor bedrijven, die als gevolg van de economische crisis in problemen dreigen te raken. Voorts zijn de verplichte spoelplaatsen voor gesloten rundveebedrijven onlangs geschrapt.
Tijdens de informele EU-Landbouwraad van begin deze maand in Brussel is besloten tot een ambtelijke werkgroep, die medio 2010 haar conclusies zal presenteren over het toekomstig zuivelbeleid. Hierbij zal vooral worden gekeken naar de continuïteit van de melkveehouderij op de lange termijn en een beter beheer van de markt na het wegvallen van de melkquotering.
In het overleg maakte de minister duidelijk dat ze zich sterk maakt voor het behoud van de huidige interventiemaatregelen. Bij de huidige crisis is duidelijk het belang gebleken om deze instrumenten overeind te houden. Het bedrijfsleven benadrukte dat opgebouwde voorraden weer op de markt kunnen komen als deze weer is hersteld. Ketenpartijen zijn overeengekomen om verder te onderzoeken op welke wijze markttransparantie kan worden vergroot.
Datum : 12 oktober 2008