|Persbericht | |Utrecht, 12 oktober 2009 |Corporaties moeten juist nu kansen op de woningmarkt benutten
In de huidige vastgoedmarkt doen zich talloze kansen voor waar corporaties op in kunnen spelen. Hoewel de liquiditeitspositie - en daarmee de investeringskracht - onder druk staat, biedt de huidige financieringsmarkt mogelijkheden om deze kansen te benutten. Bijvoorbeeld door gebruik van slimme financieringsstructuren en stimulering van verkoop. Wel dwingt de huidige situatie corporaties beter naar de financiële risico's van investeringen te kijken. Dit zal uiteindelijk de kwaliteit van investeringen alleen maar ten goede komen. Dit werd duidelijk tijdens het seminar 'Hoe vergroot ik mijn liquiditeitspositie en benut ik de kansen op de woningmarkt?', dat op 8 oktober te Breukelen werd georganiseerd door Finance Ideas, DTZ Zadelhoff en BNG.
De huidige vastgoedmarkt is in mineur, maar voor corporaties biedt dit juist ook mogelijkheden. Projecten die eerder niet bereikbaar waren dienen zich nu aan. Er zijn scherpe transactieprijzen te realiseren en de aanbestedingskosten zijn laag. Corporaties kunnen bovendien inkomsten genereren met (complexgewijze) verkoop van woningen, een luxe die beleggers in ander vastgoed nu veel minder hebben. "Kortom, het is inkooptijd voor vastgoed" zegt Eddy Halter van DTZ Zadelhoff.
"Woningcorporaties kunnen en moeten nu anticyclisch investeren", aldus Piet Eichholtz van Finance Ideas. Hij signaleert dat de liquiditeitspositie van corporaties onder druk staat. Als gevolg van het overheidsbeleid, tegenvallende verkopen van nieuwbouw en het huurbeleid neemt de investeringskracht van corporaties af. "Maar er zijn mogelijkheden om de liquiditeitspositie te verbeteren, zodat investeren aantrekkelijk blijft", aldus Eichholtz. Hij noemt daarbij optimalisatie van de opbrengsten en kosten, het toepassen van slimme structuren om toekomstige kasstromen naar voren te halen en het stimuleren van verkoop door inzet van kortingsproducten.
Ook de huidige financieringsmarkt biedt gelegenheid om kansen te blijven benutten. "De kredietcrisis wordt te vaak als excuus gebruikt", stelt Pauline Bieringa van BNG. "Verkrijgen van krediet zou een groot probleem zijn, maar bij BNG is het loket altijd open geweest." De afnemende investeringskracht dwingt corporaties goed naar de financiële risico's te kijken en ambities af te stemmen op de financiële mogelijkheden. "Uiteindelijk leidt dit tot meer zakelijke en meer afgewogen investeringsbeslissingen", geeft Bieringa aan.
|