Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 9 oktober 2009

Kenmerk 235

Opnieuw start een werkgelegenheidsproject in het
Amsterdamse Bos

Op 30 april 1934 ging de eerste spade de grond in voor de aanleg van het Amsterdamse Bos, dat mede is opgezet als werkproject om de werkloosheid in de jaren `30 te bestrijden. Op maandag 12 oktober start hier een nieuw werkgelegenheidsproject waarbij extra serviceverleners worden opgeleid als toezichthouder in het Amsterdamse Bos. Zij fungeren als extra ogen en oren van de Boswachterij en van de politie Amsterdam-Amstelland. Dit traject is onderdeel van een nieuw werkproject dat in mei 2009 in het Amsterdamse Bos is gestart. De gemeente Amsterdam wil op deze manier meer mensen naar een baan begeleiden.

Re-integratietrajecten helpen mensen richting de reguliere arbeidsmarkt. Klanten van de Dienst Werk en Inkomen doen hier werkervaring op en leren werknemersvaardigheden door aanvullende werkzaamheden in het Amsterdamse Bos. Dit is voornamelijk werk op het gebied van beheer en onderhoud. Het project voor extra serviceverlening in het Amsterdamse Bos is nieuw. Wethouder Ossel (Werk en Inkomen): "Ondanks de crisis heeft Amsterdam in de toekomst iedereen nodig op de arbeidsmarkt. We willen zoveel mogelijk mensen laten meedoen in de stad, ook wat werk betreft. Werkervaring en vaardigheden kunnen opdoen is daarom cruciaal. Het Amsterdamse Bos vervult zo opnieuw een maatschappelijke rol en biedt voor veel Amsterdammers een goede start."

Serviceverlening: Extra toezicht
Het gemeentebestuur wil een veilig Amsterdam. Met succes zijn in verschillende delen van de stad toezichthouders aangesteld, die overlast in de openbare ruimte signaleren en mensen aanspreken op hun gedrag. Door de laagdrempelige vorm van toezicht heeft het een corrigerende en preventieve werking. Ook het Amsterdamse Bos wordt geconfronteerd met vormen van overlast zoals auto-inbraken, loslopende honden, bromfietsers, alcoholmisbruik en oneigenlijk gebruik van parkeerplaatsen. Toezicht houden en handhaven is een van de taken van de Boswachterij. De serviceverleners hebben een extra signalerende functie.

Samen met de Dienst Werk en Inkomen is nu het traject voor serviceverleners opgezet. Volgende week beginnen de eerste negen mensen. Zij starten met een cursus van twee weken. Het traject duurt tot maximaal een jaar. De exacte duur is afhankelijk van de mate waarin de deelnemers zich ontwikkelen. Daarna is het de bedoeling dat zij werk vinden als toezichthouder in de veiligheidsbranche.

Pb-235