Vrije Universiteit Amsterdam

Zorgbehoeften bij dementie


* Startdatum: 12-10-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Zorgbehoeften bij dementie


* Spreker: H.G. van der Roest


* Promotor: prof.dr. R.M. Dröes prof.dr. C. Jonker


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Henriëtte van der Roest beschrijft in haar proefschrift de zorgbehoeften van thuiswonende mensen met dementie. In tegenstelling tot mantelzorgers en professionals zijn zij tot nu toe zelden zelf in studies geraadpleegd over hun behoeften. De resultaten van haar studie laten zien dat mensen met dementie goed kunnen aangeven hoe zij hun situatie ervaren. Professionele zorgverleners kunnen zo meer vanuit de zorgvrager werken.

Van der Roest deed een grootschalige veldstudie onder 236 thuiswonende mensen met dementie en 322 mantelzorgers naar hun ervaren zorgbehoeften. Hierbij inventariseerde zij zorgbehoeften systematisch. Beide groepen rapporteerden met name dat zij onvoldoende of geen hulp ontvingen voor geheugenproblemen, informatievoorziening, gezelschap, psychisch lijden en dagbesteding. Specifieke behoeften bleken gerelateerd aan bepaalde kenmerken van mensen met dementie en mantelzorgers, zoals de ernst van dementie.

Door het sterk wisselende en versnipperde zorgaanbod is het voor mantelzorgers moeilijk geschikte zorg te vinden voor een familielid met dementie. Om het vinden en aanvragen van zorg eenvoudiger te maken is in samenwerking met mensen met dementie, mantelzorgers en professionals de zogenoemde DementieWijzer ontwikkeld. Via internet helpt de DementieWijzer zorgvragen te verduidelijken en geeft persoonlijk advies over het beschikbare zorgaanbod in de buurt. Een prototype van de DementieWijzer is in een kleine gecontroleerde studie geëvalueerd onder mantelzorgers in Amsterdam. Al na twee maanden bleken gebruikers van de DementieWijzer adequater om te gaan met zorgbehoeften. Ook gaven zij aan zich competenter te voelen in hun zorgtaak. Deze resultaten zijn bemoedigend voor de verdere ontwikkeling en implementatie van de DementieWijzer.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam