KPN Nieuws
Nederlander bekijkt steeds minder televisiezenders
Datum
12 oktober 2009
Nummer
055
Terwijl er meer televisiekanalen bij komen, kijken Nederlanders juist naar steeds minder zenders. Zapten we vorig jaar gemiddeld tussen tien verschillende kanalen, nu zijn dat er nog maar zeven. Dit blijkt uit het jaarlijkse televisieonderzoek dat Blauw Research in opdracht van KPN uitvoert onder ruim 1000 Nederlanders in de leeftijd van 18 jaar en ouder. Van alle zenders is Nederland1 het meest geliefd. Muziekzenders MTV en TMF het minst. Ook over de dit jaar veel besproken tv-salarissen waren ze duidelijk: geen enkele presentator hoort meer te verdienen dan minister-president Balkenende.
Meer aanbod minder zappen
Terwijl het aanbod van kanalen nog altijd groeit, is de conclusie dat het aantal zenders dat Nederlanders bekijken in vergelijking met vorig jaar aanzienlijk afgenomen. Vorig jaar bekeek Nederland nog 10 kanalen, dit jaar zijn dat er gemiddeld nog 7, waarbij 60 procent van de respondenten aangeeft slechts vijf zenders te bekijken. Mannen zappen het meest, zij kijken gemiddeld naar 7,6 kanalen. Vrouwen houden het bij 6,2. De tijd die Nederlanders spenderen voor de televisie is nagenoeg gelijk gebleven: 45 procent van de respondenten kijkt zo'n 3 tot 4 uur per dag. Jongeren (18-34 jaar) kijken minder televisie. Van de jongere doelgroep kijkt 45 procent minder dan drie uur per dag, van de 50-plussers is dit 33 procent.
Nederland 1 favoriete zender van Nederland
Bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders zegt Nederland 1 absoluut niet kwijt te willen. Daarna volgen RTL4 en SBS6, waar vier op de tien Nederlanders in geen geval vanaf wil. Naast favoriete zenders, is ook gevraagd welke zenders de respondenten wél zouden kunnen missen. Hierbij geeft 59% van de respondenten aan dat zij zonder TMF kunnen, 56% denkt hetzelfde over MTV . In deze uitslag ligt een generatieverschil verborgen: bijna 70 procent van de 50-plussers kan deze zenders missen, tegenover een minderheid van de jongeren ( 41 procent TMF en 34 procent MTV).
Alleen Paul de Leeuw zou de Balkenende-norm mogen overschrijden
Er is dit jaar veel te doen geweest over de omroepsalarissen bij de publieke zenders. Nederlanders zijn hierover redelijk eensgezind. Bijna driekwart (74 procent) vindt dat geen enkele presentator meer dan onze premier zou mogen verdienen. Maar áls een presentator het zou verdienen, dan is het Paul de Leeuw. Een op de vijf gunt hem dit wel. Ook Matthijs van Nieuwkerk en Paul Witteman mogen van 1 op de 10 Nederlanders wel over deze norm heen.
Digitale tv in opkomst
De opmars van digitale televisie lijkt niet meer te stoppen. Bijna de helft (45 procent) maakt hier nu gebruik van, terwijl een analoge ontvangst sinds 2007 bijna is gehalveerd tot 34 procent. Nederlanders bekijken programma's bij voorkeur op televisie. Ook de pc wordt regelmatig gebruikt als televisie door een derde van de voornamelijk jongere, mannelijke respondenten. Een procent gebruikt de mobiele telefoon ook als tv. Live televisie kijken krijgt de voorkeur boven 'Uitzending Gemist' en programma's opnemen op de harde schijf of dvd.
Televisie verdwijnt uit de huiskamer
Opvallend is dat de standplaats van de tv verschuift. Gaf vorig jaar nog 99 procent van de tv-bezitters aan een televisie in de woonkamer te hebben staan, nu is dat nog 94 procent. Vergeleken met vorig jaar staat er nu wel vaker een tv in de slaapkamer van de kinderen. Deze is nu bij 18 procent van de Nederlanders voorzien van een televisie, terwijl dit vorig jaar nog 14 procent was. De bank blijft de favoriete kijkspot voor ruim driekwart van de Nederlanders. Tien procent van de kijkers kijkt het liefst vanuit bed.
Bijlage
In de bijlage vindt u een infographic met daarin weergegeven de opvallende onderzoeksresultaten per provincie en een samenvatting van de onderzoeksresultaten.
Over Digitenne van KPN
Digitenne van KPN heeft inmiddels 830.000 klanten (Q2 2009). Voor ¤ 8,50 per maand ontvangen zij 23 televisiezenders en 19 radiozenders in digitale beeld- en geluidskwaliteit, inclusief regionale zenders. Digitenne werkt via de ether. Een antenne plukt tv-signalen uit de lucht en stuurt deze via een digitale ontvanger naar de tv.
KPN NV
KPN NV