Senternovem

07-10-2009 | Evaluatie Subbied

Ruim 140 van de 164 gemeenten en waterschappen, die gebruik maken van Subbied, zijn inmiddels klaar met hun baggerwerkzaamheden. Een goed moment om de regeling te evalueren. SenterNovem heeft daarom Twynstra Gudde opdracht gegeven om te onderzoeken in hoeverre de doelstellingen van Subbied zijn gehaald. In 2005 is met een tussenevaluatie al aangetoond dat de subsidieregeling een flinke impuls betekende voor het inlopen van achterstanden in het baggeronderhoud. Deze eindevaluatie geeft aan of baggeren in bebouwd gebied en gemeentelijk vaarwater nu structureel is verankerd in beleid en de reguliere beheeractiviteiten van gemeenten en waterschappen. Daarnaast is onderzocht of Subbied de samenwerking tussen gemeenten en waterschappen structureel heeft verbeterd.

Voor het onderzoek zijn totaal 50 gemeenten en waterschappen geïnterviewd. Daarvan hebben er 13 meegedaan aan een gezamenlijke verdiepingssessie. Ook het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat Waterdienst en SenterNovem hebben aan het onderzoek bijgedragen.

Conclusies
De evaluatie is afgerond en de eerste conclusies kunnen we met u delen:

* Baggerwerkzaamheden worden in toenemende mate structureel opgepakt en verankerd, maar bij slechts éénderde van de geïnterviewde gemeenten en waterschappen zijn hiervoor structurele middelen gereserveerd, terwijl een kwart bezig is afspraken daarover te maken;

* Subbied heeft de samenwerking tussen gemeenten en waterschappen verder bevorderd, maar er is verschil in mate van samenwerking en de ervaringen lopen uiteen.

* De ramingen van te baggeren hoeveelheden en de kosten zijn op voorhand vaak te hoog ingeschat.

De evaluatie heeft meer inzichten opgeleverd die voor gemeenten, waterschappen, VROM en SenterNovem leerzaam en voor toekomst nuttig zijn. Misschien ook voor u. Om deze informatie met u te delen worden de conclusies en de leerpunten uit de evaluatie besproken tijdens een speciale workshop tijdens de Schakeldagen.