'EU moet leiderschapsrol klimaatonderhandelingen blijven waarmaken'

12/10/2009 15:48

ICCO

ICCO & Kerk in Actie zijn teleurgesteld over de inzet van de EU bij de klimaatonderhandelingen in Bangkok. "In Bangkok heeft de EU haar leiderschapsrol niet waar kunnen maken, zegt beleidsadviseur Hilke Jansen namens ICCO & Kerk in Actie. De Nederlandse regering moet binnen de EU een ondubbelzinnig en ambitieus signaal afgeven om vast te houden aan de eerder gemaakte afspraken dat de verantwoordelijkheid voor de klimaatveranderingen bij de rijke landen ligt en arme landen dus ruimte krijgen voor ontwikkeling.

De EU begint steeds verder af te raken van de door haarzelf geclaimde leiderschapsrol in de klimaatonderhandelingen, nu ze morrelt aan het Kyoto Protocol door toenadering te zoeken met de VS. De VS willen de afspraken die in 1997 in Kyoto zijn gemaakt loslaten. "Het heeft jaren geduurd voordat landen deze bindende afspraak waarin de verantwoordelijkheden en rollen duidelijk zijn omschreven, hebben getekend en geratificeerd. Het nu afstappen van het Kyotoprotocol is catastrofaal voor ontwikkelingslanden", zegt Jansen.

In Nederland wordt a.s. woensdag tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer gesproken over de inzet van Nederland in Kopenhagen. Eind oktober vergaderen de Europese ministers van Milieu, Financiën en de Europese staatshoofden in Brussel over de inzet van Europa in Kopenhagen.

ICCO & Kerk in Actie roepen in hun campagne Countdown to CO2penhagen de Nederlandse regering op een eerlijk en effectief klimaatverdrag in Kopenhagen te tekenen. Nederland moet in EU-verband er op aandringen niet af te zien van CO2 reductie van ministens 40% in 2020 (in vergelijking met 1990). Bovendien moeten ontwikkelingslanden die zich moeten aanpassen aan de klimaatverandering ondersteund worden door de rijke landen en de EU, zowel met technologie, kennis als financiering.

Hiervoor is ministens 35 miljard euro per jaar uit extra publieke fondsen nodig en niet, zoals veel rijke landen suggereerden in Bangkok, uit het al bestaande ontwikkelingsbudget. Worden deze voorwaarden niet nagekomen dan is de kans op een effectief en eerlijk mondiaal klimaatverdrag in Kopenhagen klein. Jansen: "De EU kan als voorzitter niet met minder dan deze inzet aan tafel schuiven in december in Kopenhagen."





http://www.fairclimate.nl