ABVAKABO FNV


ABVAKABO FNV steunt kort geding van thuiszorgwerkgevers

ABVAKABO FNV maakt zich zorgen over de effecten van de irreëel lage prijs die negen Brabantse gemeenten onder leiding van de gemeente Roosendaal bieden voor de Thuiszorg. Twee zorgwerkgevers, Markenlanden en Thebe/Maasmond, spannen een kort geding aan tegen de gemeente Roosendaal en acht omliggende gemeenten. Zij vinden de aanbestedingsprijs voor thuiszorg, die de negen gemeenten hanteren, niet reëel. ABVAKABO FNV steunt het kort geding van de werkgevers tegen de gemeenten.

Sinds de invoering van de WMO organiseren gemeenten een aanbestedingsprocedure voor onder andere de thuiszorg. Regelmatig bieden gemeenten in hun aanbestedingen voor thuiszorg geen kostendekkend tarief, waardoor veel thuiszorginstellingen de laatste jaren met verlies hebben gedraaid. Nu gaan twee werkgevers de strijd met de gemeenten aan voor de rechter.

Een reële prijs dekt de kosten voor naleving van de cao, overhead en een beetje winst. Werkgevers zeggen voor de geboden prijs van EUR19,65 geen thuiszorg te kunnen organiseren. Landelijk onderzoek bevestigt de argumenten van deze werkgevers. ABVAKABO FNV vraagt zich af hoe de andere werkgevers rondom Roosendaal hun personeel nog fatsoenlijk kunnen betalen als zij inschrijven voor dit te lage tarief.

Als de gemeenten niet over gaan tot bijstelling van de tarieven, dan moeten zorgwerkgevers óf inschrijven voor te lage tarieven óf niet meedoen. In beide gevallen zeggen zij de kosten voor het personeel niet meer te kunnen betalen. Dat kan betekenen bij niet inschrijven dat het personeel ontslagen wordt of bemiddeld wordt naar een andere werkgever. Die andere werkgever hoeft geen gelijke arbeidsvoorwaarden te bieden. Dit is nu al de situatie in Twente waar tweeduizend ontslagen dreigen.

Daarnaast lijken deze gemeenten nu zelf de goedkopere alfahulp intensiever te willen gaan organiseren door cliënten "keuzevrijheid" te geven. Wettelijk kan dit. Dit betekent echter dat de alfahulp direct door gemeente wordt bemiddeld naar de cliënt, die de alfahulp inhuurt als zelfstandige. De gemeenten blokkeren hiermee de weg voor een alfahulp om in dienst te komen tegen een beter salaris bij een zorginstelling die alfahulpen als thuiszorger in dienst wil nemen. Een alfahulp valt niet onder een cao en bouwt als zelfstandige geen pensioen of vakantiegeld op. Feitelijk ontvangt een alfahulp stukloon. Marlieze Warnaar, bestuurder zorg van ABVAKABO FNV: "De gemeenten spelen enerzijds zorgwerkgevers tegen elkaar uit door een veel te laag tarief te bieden en te doen alsof hun neus bloedt. Anderzijds wordt de alfahulp, onder het mom van keuzevrijheid, de weg naar verbetering ontzegd."

Vinden de gemeenten de kwaliteit van zorg eigenlijk wel belangrijk? Alfahulpen zijn goedkoper, maar hebben geen zorgtaak. Volgens de wet mogen ze alleen poetsen. Warnaar: "Dit is een achteruitgang voor zowel thuiszorgmedewerkers als voor cliënten. Zo'n verslechtering van de zorg is voor ons niet acceptabel. Het betekent grote onzekerheid voor iedereen en dit kan niet de bedoeling geweest zijn van de invoering van de WMO. Gemeenten hebben extra geld gekregen voor de verbetering van de arbeidsmarktpositie van de alfahulp en hier kiest de gemeente duidelijk een tegengestelde koers".
12-10-2009