Technische Universiteit Delft

Heden en verleden

door M&C

Promotie van mevrouw T. Rogic: "Converted Industrial Buildings: Where Past and Present Live in Formal Unity"

12 oktober 2009 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw T. Rogic | Bachelor in Science in Architecture, Kroatië promotor 1 | Prof.ir. L. van Duin Bk
promotor 2 | Prof.dr. W.F. Denslagen U-Utrecht
coprom. | ir. H.J. Engel UHD-Bk

Converted Industrial Buildings: Where Past and Present Live in Formal Unity

Dit proefschrift gaat over ontwerprichtlijnen zoals die in het veld van monumentenzorg gedefinieerd worden met een focus op het vraagstuk van de verbouwing van industriële gebouwen. Het is algemeen erkend dat de beste manier om het toekomstige leven van industrieel erfgoed veilig te stellen het hergebruik ervan is. De voormalige productiefunctie van deze gebouwen moet vervangen worden door hedendaagse, toekomstbestendige programmaâs. In de meeste gevallen vergt deze herprogrammering rigoureuze aanpassing van materiaal en indeling van het gebouw. Monumentenzorgers schrijven ontwerprichtlijnen voor verbouwingsplannen in formele termen die eisen dat verleden en heden in formele eenheid samen leven. Volgens de monumentenzorg handvesten kan deze esthetische positie bereikt worden als de âesthetische integriteitâ van het beschermde gebouw zo minimaal mogelijk veranderd wordt.

Toen in de midden jaren tachtig de verbouwing van industriële gebouwen actueel werd, werd aan industriële gebouwen echter geen enkele architectonische waarde toegekend vanwege een verondersteld gebrek aan stilistisch kenmerken. Hun historisch belang was vooral het resultaat van industrieel archeologisch onderzoek waardoor ze werden beschermd als symbolen die de historische waarde van onze industriële cultuur uitdrukken. Industriële gebouwen werden dus beschermd vanwege hun algemene, archeologisch historische betekenis, en niet vanwege hun architectonische waarde. Daarmee wordt het zeer de vraag hoe een richtlijn die het belang van de esthetiek van een gebouw tot uitdrukking brengt richting kan geven aan de verbouwing van een gebouw waar helemaal geen esthetische waarde aan wordt toegekend. Het centrale doel van dit proefschrift is daarom het oplossen van deze veronderstelde tegenstelling. De eerste stap van deze studie is te onderzoeken hoe het concept van âesthetische integriteitâ zoals gedefinieerd in de monumentenzorg handvesten, geïnterpreteerd kan worden in relatie tot industriële gebouwen zodat deze kan dienen als ontwerprichtlijn voor dit type gebouwen.
Gebruik makend van recent architectuur historisch onderzoek over de negentiende eeuw stelt dit proefschrift dat industriële gebouwen sinds de negentiende eeuw ontworpen zijn met een esthetische intentie die eigen was aan die tijd. Om dus de notie van âesthetische integriteitâ te interpreteren in relatie tot industriële gebouwen moeten we ingaan op de theoretische veronderstellingen van het architectuurdebat van die periode. Hiertoe maakt dit proefschrift gebruik van het concept van âorganicismeâ, zoals dat door van Eck geduid is als een retorische strategie die zowel het ontwerp als de interpretatie van negentiende-eeuwse architectuur in het algemeen richting gaf. Met deze interpretatie van âesthetische integriteitâ wordt het stilistische karakter van gebouwen van secundair belang.

Een evaluatie van het theoretische voorstel toont aan dat dit niet-stilistische begrip van het negentiende-eeuws organicisme een weg opent om de notie van âesthetische integriteitâ van industriële gebouwen te definiëren in termen anders dan stijl. In het verlengde hiervan stelt deze studie dat het deze definitie van âesthetische integriteitâ is die helpt richtlijnen te ontwikkelen voor verbouwingsontwerpen van industriële gebouwen. De studie concludeert daarom dat wanneer âorganicismeâ gebruikt wordt als ontwerprichtlijn voor de verbouwing van industriële gebouwen, heden en verleden in formele eenheid kunnen leven.Â

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.