Ingezonden persbericht
Almelo, 11 oktober 2009
Het DSB voorstel;
analyse en advies van Hypotheekleed
Dirk Scheringa maakte donderdag 8 oktober 2009 in het Tv-programma Nova bekend dat sommige DSB-klanten hun netto maandlasten kunnen verlichten. Scheringa zei er niet bij dat die klanten hun lasten dan wel veel langer moeten dragen. Scheringa zei er ook niet bij dat de DSB klanten die het voorstel aannemen ook definitief afstand moeten doen van hun schadeclaims.
Wanneer de klanten van DSB Bank het aanbod accepteren lijdt DSB Bank een zeer beperkte schade; slechts ¤ 1,6 mln renteverlies per jaar gedurende 10 jaar. Een aanbod dat DSB Bank niets kost, kan DSB-klanten natuurlijk niets opleveren.
Artikel 10 van het aanbod van DSB bepaalt:
'De cliënt dient bij acceptatie van het voorstel DSB en haar groepsmaatschappijen finale kwijting te verlenen voor alle vorderingen uit hoofde van eventuele tekortkomingen, in het bijzonder de op DSB en haar groepsmaatschappijen rustende zorgplicht.'
Als u het voorstel accepteert kunt u dus nooit meer een schadeclaim bij DSB indienen.
In het tv-programma werd het voorstel gepresenteerd als een overeenkomst met een stichting van dsbramp. Het aanbod is echter geen overeenkomst maar een voorstel dat gebaseerd was op een aanbeveling van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Dit instituut is in het leven geroepen door de gezamenlijke Nederlandse banken. De heer Wabeke, die dit instituut leidt, wordt ten onrechte als ombudsman aangeduid. Wabeke is geen ombudsman.
Waarschuwing! Het voorstel van DSB houdt ook in: 'DSB zal haar rechten uit hoofde van de akte van cessie niet langer uitoefenen op het moment dat op de desbetreffende cliënten van DSB de schuldsaneringsregeling van toepassing is.'
Deze zin is zeer misleidend. Wanneer de schuldsaneringsregeling van toepassing is kan volgens de Nederlandse wet niemand een looncessie uitoefenen. Deze toezegging houdt dus niets in. Bovendien kunt u niet in een schuldsaneringsregeling worden opgenomen wanneer u een looncessie heeft getekend.
Wanneer u het voorstel van DSB accepteert geeft u uw schadeclaim weg. Daarom moet u ongeveer weten hoe groot uw schadeclaim is.
Hoe groot is uw schadeclaim?
Het opstellen van een nauwkeurige schadeberekening kost tijd. Voor de meeste klanten van DSB kan de schade, dus ook de schadeclaim, echter eenvoudig worden geschat.
De koopsompolissen (overlijdensrisicoverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen werkloosheidsverzekering enzovoort) die u via DSB heeft gekocht waren in het algemeen slechts een fractie waard van het bedrag dat u voor die polissen heeft betaald. Het grootste deel van het door u betaalde bedrag is dus schade. Deze schadeclaim groeit aan met de wettelijke rente. Wanneer u de polissen bijvoorbeeld vier jaar geleden heeft gekocht is uw schadeclaim met bijna 25% aangegroeid. Daardoor is alleen reeds dit deel van uw schadeclaim gemiddeld net zo groot als het bedrag dat u voor alle polissen heeft betaald.
Wanneer u ook nog een hypotheek bij DSB heeft overgesloten is uw schadeclaim groter want alle kosten van het afkopen van uw vorige hypotheek zijn schade. Ook die schadepost groeit aan met wettelijke rente.
Wanneer u via DSB ook een kapitaalverzekering heeft afgesloten is uw schade nog groter. Ongeveer 30 procent van de gestorte gelden is ook schade die DSB aan u heeft berokkend.
Teveel betaalde rente is ook schade maar de berekening daarvan is ingewikkelder en wordt hier voor de eenvoud niet meegeteld.
Uw schadeclaim ziet er (heel ruw geschat) minimaal als volgt uit:
* Totale bedrag van alle koopsompolissen die u heeft gekocht,
* Kosten van oversluiten van uw vorige hypotheek naar DSB Bank,
* Dertig procent van alle betalingen voor kapitaalverzekeringen.
Let op: Omdat bovenstaande schatting een ruw gemiddelde voor alle klanten van DSB is, mag u er niet op vertrouwen dat bovenstaande schatting ook voor u geldt. Wanneer u de grootte van uw schadeclaim wilt weten moet u die zelf (laten) berekenen.
Wanneer uw financiële situatie zo slecht is dat verlaging van uw maandlasten absoluut noodzakelijk is om in leven te blijven en u dus gedwongen bent het voorstel van DSB te accepteren kunt u uit de volgende drie mogelijkheden kiezen:
1. Wachten tot de uitspraak in het kortgeding dat Hypotheekleed op 12 oktober 2009 tegen DSB is gestart (uitspraak vermoedelijk voor 10 november 2009). In dat kortgeding wordt geëist dat de gevolgen van een looncessie ongedaan worden gemaakt. Wanneer dat kortgeding gewonnen wordt kan in principe iedereen de gevolgen van zijn looncessie terugdraaien door naar dit voorbeeld (jurisprudentie) te verwijzen. Iedereen kan dan op korte termijn verlaging van zijn maandlasten eisen zonder zijn schadeclaims in te leveren. Afhankelijk van de uitspraak in dat kortgeding kunt u kiezen uit een van beide volgende mogelijkheden.
2. Informeren bij de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente waar u woont of u in aanmerking komt voor schuldhulpverlening en wat de gevolgen van de schuldhulpverlening voor u zijn.
3. Een brief of e-mail sturen naar Hypotheekleed (voorbeeldbrief volgt) waarin u schrijft dat DSB misbruik maakt van uw financiële situatie door u afstand te laten doen van uw schadeclaims. Na het verzenden van die mail instemmen met het voorstel van DSB Bank en twee weken nadat alle administratieve details van de acceptatie van het DSB voorstel zijn afgewikkeld ook zo 'n brief aan DSB sturen. De brief die u aan DSB moet sturen krijgt u van Hypotheekleed op uw verzoek per mail toegezonden.
Met vriendelijke groet,
Bestuur Stichting Hypotheekleed
http://www.hypotheekleed.nl/index.php/de-stichting/contact