Provincie Overijssel

Huisvesting `pardonners' gerealiseerd, huisvesting statushouders loopt achter


De huisvesting van mensen die vallen onder de Regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet (de zogenaamde `pardonners') verloopt op provinciaal niveau voorspoedig. Zowel in West-Overijssel als in Twente zijn voldoende mensen gehuisvest. Op gemeentelijk niveau bestaan echter grote verschillen.
Overschot

Veelal zullen de pardonners waar de gemeenten met een achterstand nog naar zoeken gehuisvest zijn in een gemeente met een overschot. Verschillende gemeenten hebben hun bezorgdheid geuit, omdat zij wel (veel) moeite doen om de pardonners te bereiken maar geen resultaat boeken. Het is daarom van het grootste belang, zowel voor gemeenten met achterstanden als gemeenten met overschotten, dat er snel duidelijkheid komt over de wijze waarop met dit gegeven zal worden omgegaan. Wij spannen ons, via het Interprovinciaal Overleg, tot het uiterste in om deze duidelijkheid zo snel mogelijk te krijgen van de minister van Wonen, Wijken en Integratie.

Taakstelling
De huisvesting van mensen met een verblijfsvergunning (de statushouders) door gemeenten wordt gecontroleerd door de provincie Overijssel voor elf gemeenten in West-Overijssel. Deze gemeenten krijgen twee keer per jaar een taakstelling opgelegd door het Rijk. Deze taakstelling bestaat uit het aantal personen dat in een half jaar door de desbetreffende gemeente moet worden gehuisvest.

Achterstand
Vanuit haar rol als toezichthouder heeft de provincie geconstateerd dat drie gemeenten aan hun taakstelling hebben voldaan en acht nog niet. Deze acht gemeenten lopen in meerdere of mindere mate achter. Gedeputeerde Gert Ranter, plaatsvervangend portefeuillehouder: "Er is nog geen reden om op te treden. Er lopen goede contacten en de gemeenten zijn schriftelijk op de hoogte gesteld van de achterstanden. Wij hebben daar ook onze zorg bij uitgesproken, omdat de achterstand gegroeid is. Want hoe meer personen niet gehuisvest worden, hoe groter de druk in de volgende periode. Ik heb er echter vertrouwen in dat de achterstand in het komende halfjaar wordt ingehaald."

Tekort
In totaal gaat het om een achterstand van 53 personen. De redenen voor de achterstand variëren per gemeente. Een vaak voorkomende reden is het tekort aan geschikte woningen. Gemeenten met de grootste achterstanden zijn Deventer (18 personen), Zwartewaterland (12 personen), Raalte (9 personen) en Ommen (6 personen). De gemeenten hebben een halfjaar de tijd om de achterstand weg te werken. Dalfsen, Staphorst en Steenwijkerland hebben aan hun taakstelling voldaan en hebben in totaal 24 mensen gehuisvest. Staphorst had al een voorsprong van 4 personen in het vorige half jaar.