Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ABN AMRO en WarmCO2 ondertekenen groenfinanciering van ¤ 25 miljoen

Glastuinbouwproject in Terneuzen is het eerste duurzame en grootschalige energieproject dat groenfinanciering ontvangt.

Terneuzen/Amsterdam, 9 oktober 2009 - Vandaag ondertekendden ABN AMRO en WarmCO2 een groenfinancieringsovereenkomst van ¤ 25 miljoen. WarmCO2 leverrt restwarmte en CO2 aan tuinders die zich vestigen binnen het project Glastuinbouw Terneuzen. De financiering is verstrekt in het kader van de Regeling Groenprojecten. Dit is een gezamenlijk regeling van het ministerie van VROM, Financiën en LNV die fiscaal voordeel biedt aan 'groene' spaarders en beleggers. Hierdoor kunnen banken een lager rentetarief rekenen voor leningen. WarmCO2 is het eerste grootschalige duurzame energieproject dat groenfinanciering ontvangt. De totale financiering van WarmCO2 bedraagt ¤ 80 miljoen. Vanuit de Regeling Groenprojecten kan een project maximaal ¤ 25 miljoen aan ffinanciering ontvangen. WarmCO2 is een project van Zeeland Seaports, Yara en Visser & Smit Hanab.

Glastuinbouw Terneuzen
Met de verkregen financiering legt WarmCO2 een eigen leidingnetwerk aan voor transport en distributie van zowel restwarmte als CO2 die afkomstig zijn van kunstmestfabrikant Yara. WarmCO2 levert maximaal 84MW restwarmte en 70.000 ton/jaar zuivere CO2. Voor de productie van CO2 stoken tuinders normaal gesproken het hele teeltseizoen een gasketel die naast CO2 ook warmte produceert. Of ze gebruiken een WKK-installatie die aardgas omzet in warmte, CO2 en elektriciteit die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De levering van warmte en CO2 via WarmCO2 zorgt voor een besparing van in totaal 52 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Dit levert een besparing op tot 90% procent aan fossiele brandstoffen. Dit maakt Glastuinbouw Terneuzen het meest duurzame glastuinbouwproject van Nederland.

Samenwerking met ABN AMRO
Jan Uilenreef, directeur van WarmCO2, over de samenwerking met ABN AMRO: 'ABN AMRO biedt ons een goede overeenkomst met een gunstig rentetarief. Hun insteek is klantgericht en flexibel. Dat geeft ons het gevoel dat het ABN AMRO daadwerkelijk gaat om het innovatieve karakter en de duurzaamheid van het project.'

Joop Wijn, binnen het Transitieteam van ABN AMRO verantwoordelijk voor de zakelijke relaties: 'Duurzaamheid is nadrukkelijk een speerpunt van ABN AMRO. Dit prachtige project toont aan dat samenwerking tussen verschillende partijen zoals havenbedrijf, industrie en glastuinbouw mooie resultaten oplevert, waarbij duurzaamheid, innovatie en economische groei daadwerkelijk samengaan. We hebben absoluut de ambitie om meer van zulke duurzame en innovatieve energieprojecten te financieren.'

WarmCO2

WarmCO2 is een project waarbij restwarmte en CO2 worden ingezet voor milieuvriendelijke en duurzame glastuinbouw. WarmCO2 levert deze warmte en CO2 aan tuinders die zich vestigen binnen Glastuinbouw Terneuzen, dat onderdeel is van Biopark Terneuzen. WarmCO2 is een project van Zeeland Seaports, Yara en Visser & Smit Hanab. Op dit moment hebben zich drie tuinders gevestigd in Terneuzen: auberginekwekerij Gebroeders van Duijn, paprikateler Kwekerij de Westerschelde en tomatenkwekerij Tomaholic. In het gebied is ook een Voorlichtings- en Opleidingscentrum gevestigd. Meer informatie is te vinden op www.glastuinbouwterneuzen.nl, www.warmco.nl en www.bioparkterneuzen.nl.

ABN AMRO Bank
In 2007 is ABN AMRO Bank N.V. overgenomen door een consortium dat op het moment bestaat uit Banco Santander, Royal Bank of Scotland en de Nederlandse Staat. Naar verwachting zal rond het begin van het tweede kwartaal 2010 het Staatsaandeel worden afgesplitst en een onafhankelijke bank gaan vormen. Bij deze splitsing gaat de naam ABN AMRO N.V. naar deze nieuwe bank.

Dit ABN AMRO telt 23.000 medewerkers, waarvan 3000 in het buitenland en beschikt in Nederland over een uitgebreid netwerk van 510 bankshops, 77 zakelijke kantoren en 20 Private Banking kantoren. Het wereldwijde netwerk beslaat 17 landen en gebieden. Na goedkeuring van de integratieplannen door de relevante regelgevers, zal ABN AMRO worden samengevoegd met Fortis Bank Nederland. Op basis van de sterke portfolio's, know-how en netwerken van de beide banken, zal er een krachtige nieuwe bank worden opgebouwd met een sterke basis in Nederland.

De nieuwe bank biedt een compleet pakket van retail, private banking, investment banking en commercial banking producten en diensten.