Gemeente Dinkelland
PERSBERICHT
Datum: 9 oktober 2009
Dinkelland stapt voorlopig uit overleggen Natura 2000
Het college van de gemeente Dinkelland heeft per direct haar medewerking aan de beheerplannen Natura 2000 stopgezet. Dit naar aanleiding van een aangenomen motie van het CDA, ondertekend door de fracties Lokaal Dinkelland en de VVD.
Verantwoordelijk wethouder Eric Kleissen: "Wij dragen de natuur en het behoud van natuurwaarden in de gemeente Dinkelland een warm hart toe, maar de manier waarop het traject rondom Natura 2000 nu loopt is volstrekt onaanvaardbaar. Natuur is onze grootste bedreiging en niet alleen voor de landbouw, maar ook voor recreatie/ toerisme en de infrastructuur."
De regering is voornemens om 6 gebieden in Dinkelland aan te wijzen als Natura 2000-gebied. Dinkelland is van mening dat er sprake moet zijn van een balans tussen het behoud en de ontwikkeling van natuurwaarden en alle overige vormen van functioneel ruimtegebruik die op het grondgebied van de gemeente Dinkelland plaatsvinden.
Eric Kleissen: "Momenteel wordt er gewerkt aan beheerplannen voor alle Natura 2000-gebieden, terwijl er op een aantal essentiële onderwerpen geen duidelijkheid is:
- Zo is er nog steeds geen enkele juridische zekerheid, voor zowel toekomstige als bestaande ontwikkelingen, over deze beheerplannen.
- Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over het stikstofkader en de status van bestaand gebruik.
- Dat de sociaal economische gevolgen van de aanwijzingen en de daaruit voortvloeiende effecten niet in beeld zijn. Ook zijn er geen afspraken gemaakt over de wijze waarop deze sociaal economische effecten in beeld gebracht moeten worden
Hierdoor worden toekomstige economische ontwikkelingen en de leefbaarheid in Dinkelland ernstig beperkt. Zelfs wanneer alle agrariërs zouden stoppen met hun activiteiten, worden de in het kader van Natura 2000 nagestreefde stikstofdepositie per gebied niet gehaald. Als gevolg van onduidelijke toetsingskaders en de beperkte vergunningverlening op basis van de Natuurbeschermingswet worden bedrijven gekort op subsidies in verband met het ontbreken van een vergunning.
Dit bij elkaar noodzaakt ons om onze medewerking aan de beheerplannen stop te zetten totdat er zicht is op werkbare wet- en regelgeving. We gaan ons er hard voor maken dat de wetgeving ten aanzien van Natura 2000-gebieden aangepast wordt, zodat er een goede balans ontstaat tussen ecologie en economie. Tevens hoop ik dat ook andere Twentse gemeenten hun medewerking aan de beheerplannen stopzetten totdat er zicht is op werkbare wet- en regelgeving."