PERSBERICHT
Gemaal Zeldert in Amersfoort krijgt opknapbeurt
Het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft besloten om het gebouw van gemaal Zeldert ten noorden van Amersfoort volgend jaar op te knappen. Dat gemaal pompt het water uit de polder Zeldert de Eem in. Vroeger stond er in het gebouw een stoomgemaal en later een ouderwets elektrisch gemaal. Het gebouw dateert uit 1896 en staat op de Monumentenlijst van de gemeente Amersfoort. Nu doet het gebouw dienst als schakelruimte voor het huidige gemaal en als transformatorruimte voor het energiebedrijf. Het houtwerk aan de buitenkant is deels verrot en de dakgoten zijn slecht. Op de binnenmuren groeit schimmel en er zitten scheuren in.
Bij de opknapbeurt wil het waterschap een aantal originele details die op de oude tekeningen staan opnieuw aanbrengen. Het gaat om het verfraaien van de topgevels met een zogeheten authentieke trekbalk en een koningsstijl.
Het waterschap zal aan de aannemer, die het werk volgend jaar gaat uitvoeren als eis stellen dat er waar mogelijk duurzame en milieuvriendelijke materialen worden gebruikt. Het is de bedoeling dat het groot onderhoud aan het gebouw in juli 2010 klaar is. Het gebouw moet dan weer 25 jaar dienst kunnen doen als gemaal.
Door permanente meting en automatisering in Ede
Waterschap Vallei & Eem bespaart ruim
30.000 euro per jaar op chemicaliën
Het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft besloten om de dosering van chemicaliën op de rioolwaterzuivering in Ede te automatiseren. Daardoor zal de kwaliteit van het water dat de installatie na behandeling verlaat, verbeteren en zijn er minder chemicaliën nodig. Dat leidt tot een besparing van naar verwachting ruim 30.000 euro per jaar.
Het waterschap voegt continu ijzer- en aluminiumchloride aan het afvalwater toe om extra fosfaten uit het water te halen. Nu gebeurt dat handmatig. Regelmatig wordt daardoor teveel ijzer- en aluminiumchloride aan het water toegevoegd. Door dit proces te automatiseren kan er een besparing plaatsvinden. Aan de hand van het continu gemeten fosfaatgehalte wordt de te doseren hoeveelheid ijzerchloride en aluminiumchloride voortdurend aangepast.
Op de rioolwaterzuivering in Veenendaal heeft het waterschap goede ervaringen opgedaan met het automatisch doseren van ijzer- en aluminiumzouten. Daar was een besparing van 30 procent mogelijk.
Volgens de planning moet de installatie in Ede in maart 2010 klaar zijn.
Waterschap stelt bijna E 73.000, -
beschikbaar voor sloten in Eemland
Het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft besloten om voor het opknappen van 500 kilometer boerensloot bijna E73.000, - beschikbaar te stellen. Het gaat om een kwart van de totale kosten. Dat bedrag is aangevraagd door Landschap Erfgoed Utrecht, voor de derde fase van het project 'Water in de Sloot''. Doel van het project is om achterstallig baggerwerk uit te voeren en natuuroevers in te richten langs sloten in het Eemland en de polder Arkemheen. Ook krijgen agrariërs de kans om streekeigen hekken te laten plaatsen.
In de tweede fase van het project knapte de landschapsorganisatie al 142 kilometer sloot op. De overige kosten zijn voor de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (de helft) en de agrariërs (een kwart).
Het uitbaggeren van de sloten sluit goed aan bij de doelstellingen van het waterschap. Door de sloten uit te diepen komt er weer water in de sloten. Dat is goed voor de natuur, levert extra waterberging op en ook het af- en aanvoeren van overtollig water wordt gemakkelijker. Bovendien kunnen de sloten weer dienst doen als veescheiding en zorgen voor drinkwater voor het vee.
Waterschap Vallei & Eem heeft vorig jaar de zogeheten diepteschouw ingevoerd. Dat betekent dat de sloten in de winter als het peil lager staat niet droog mogen vallen.
Door sloten uit te baggeren zullen ze op dat moment aan de eisen die het waterschap aan de diepte stelt voldoen. Daarom wil het dagelijks bestuur van het waterschap het project graag ondersteunen. De diepteschouw wordt eens in de vijf jaar uitgevoerd. De sloten blijven zo ook in de toekomst voldoende diep blijven. Voor agrariërs is het een unieke kans om met 75 procent subsidie het achterstallig slootonderhoud uit te laten voeren.
Landschap Erfgoed Utrecht voert het project uit omdat sloten kenmerkend zijn voor het landschap in Eemland en de polder Arkemheen en het leven in de sloot zo meer kans krijgt zich te ontwikkelen. Landschap Erfgoed Utrecht verwacht dat ongeveer 40 agrariërs zullen meedoen aan het project. Het waterschap, de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei, Landschap Erfgoed Utrecht en veel agrariërs zijn enthousiast over het project
-----------------------
Waterschap Vallei & Eem