Persbericht
Zwolle, 8 oktober 2009
Provincie Overijssel stimuleert woningbouw met drie maatregelen. In totaal een investering van 16 miljoen euro
De woningbouw in Overijssel dreigt stil te vallen. Er worden minder woningen verkocht en voor ontwikkelaars is het steeds moeilijker om projecten gefinancierd te krijgen. De bouw is een belangrijke economische factor in Overijssel. Gedeputeerde Staten stellen daarom een pakket maatregelen aan Provinciale Staten voor om de woningbouw in Overijssel te stimuleren.
"De provincie Overijssel wil vooral tijdelijke prikkels aan de woningmarkt geven om onnodige verdere verlamming van de markt te voorkomen. Met de maatregelen willen wij ook het effect van de stimuleringsmaatregelen van de gemeenten en het Rijk vergroten. Hiervoor stellen wij voor om zowel crisisteams als een fonds voor particuliere woningverbetering in te stellen en de woningbouw te stimuleren", aldus gedeputeerde Gert Ranter, waarnemend portefeuillehouder Wonen.
De drie maatregelen
1. Stimulering woningbouw
Het Rijk heeft een stimuleringsregeling woningbouw die in drie tranches wordt uitgevoerd. Gemeenten in Overijssel hebben van de eerste tranche ruim geprofiteerd en ontvangen in totaal vier miljoen euro van het Rijk. De provincie Overijssel heeft de bijdrage uit Den Haag verdubbeld. Hierdoor kunnen voor einde van het jaar ruim 600 nieuwbouwwoningen in aanbouw worden genomen.
Voor de tweede tranche van de rijksbijdrage aan gemeenten, wil de provincie nog eens 3 miljoen euro investeren. Gemeenten die voor de tweede tranche een rijksbijdrage ontvangen, krijgen van de provincie Overijssel 5.000,- euro per woning. Voorwaarde is wel dat er voor 1 juli 2010 met de daadwerkelijke bouw van de woningen begonnen moet worden.
2. Instellen van crisisteams
De provincie Overijssel heeft goede ervaringen met 'aanjaagteams' om projecten te versnellen en om kennis en zogenaamde 'best practices' te verspreiden onder de gemeenten. Die ervaringen zullen nu worden gebruikt om woningbouw projecten die stagneren als gevolg van de economische crisis, gerealiseerd te krijgen. Inmiddels hebben circa vijftien gemeenten in de provincie zich hiervoor aangemeld.
De provincie gaat met deze gemeenten en andere betrokken partijen aan de slag. Hiermee is een bedrag van 250.000,- euro gemoeid, voor het opzetten en laten draaien van de teams.
3. Instellen van fonds particuliere woningverbetering
Waar de nieuwbouw in omvang afneemt, ontstaan meer mogelijkheden voor kleinere bouwbedrijven die zich meer specialiseren in het verbeteren van de woningvoorraad. Dat kan zijn door middel van energiebesparende maatregelen of door kleine verbouwingen. Ranter: "Investeren in energiebesparende maatregelen kan (zo blijkt in de praktijk) een moment zijn waarop particulieren ook willen investeren in onderhoud of andere maatregelen. Met een provinciale bijdrage van 2 miljoen euro vanuit Overijssel aan een provinciaal fonds particuliere woningverbetering dat door SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) wordt beheerd, kan een fonds van 8 à 9 miljoen euro opgezet worden." Daaruit kunnen 750 tot 1100 kleinere leningen aan particulieren tegen een lage rente worden verstrekt. Een voorwaarde is wel dat een gemeente ook een dergelijk fonds instelt.
Gedeputeerde Ranter geeft aan dat de provincie de economische situatie scherp in de gaten houdt. "Met dit pakket aan maatregelen willen wij als Overijssel een investering doen van 16 miljoen euro in een sector die het vooral in Overijssel hard nodig heeft."
Provinciale Staten besluiten in november over het totaalpakket aan maatregelen voor de woningbouw.
De maatregelen komen voort uit het programma "Investeren in Overijssel". Met dit programma investeren Gedeputeerde Staten extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Tot en met 2011 gaat het om een bedrag van ruim 300 miljoen euro. Deze investering komt bovenop de reguliere begroting uit het coalitieakkoord
& Overijssel 2007-2011. Het programma voorziet in een breed scala aan projecten op het gebied van ruimtelijke ordening, mobiliteit, economie, landelijk gebied, water, milieu en culturele en sociale infrastructuur. Duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit zijn de rode draden bij de keuze van de projecten. De extra investeringen zijn mogelijk gemaakt door de verkoop van de Essent aandelen door de provincie.
Provincie Overijssel