Port of Rotterdam

Walstroom verplicht voor binnenvaart

Nieuwe havenverordening steunt deregulering Rotterdam

09-10-2009

Havenbedrijf Rotterdam wil dat de binnenvaart nog dit jaar verplicht wordt om gebruik te maken van de walstroom in de Rotterdamse binnenvaarthavens. Onderzoek toont aan dat momenteel ongeveer de helft van de schippers in de Maashaven de elektriciteit aftapt van de kades en de rest de stroom opwekt door de dieselgenerator te laten draaien. Om de luchtkwaliteit te verbeteren is het Havenbedrijf in de weer om circa 450 ligplaatsen te voorzien van walstroom.

De nieuwe maatregel staat in de 'Havenbeheersverordening Rotterdam 2009', de nieuwe havenverordening van de gemeente Rotterdam die nog dit jaar in werking treedt. De nieuwe 'havenwet' moet nog worden goedgekeurd door de raad. De nieuwe havenverordening is de opvolger van het exemplaar uit 2004. Het geeft de basisregels voor het gebruik van de Rotterdamse haven.

Deregulering
De inhoud van de nieuwe havenverordening steunt het beleid van het Rotterdamse college. Dat streeft naar deregulering door het schrappen van vergunnings- en ontheffingsstelsels. Van de 2400 ontheffingen die het Havenbedrijf jaarlijks afgeeft, worden er 1600 vervangen door een meldplicht. Zo hoeven straks scheepsreparatiewerkzaamheden alleen nog maar worden aangemeld. Ook maakt de verordening het voor tankschepen mogelijk om op basis van een meldplicht af te meren buiten de petroleumhavens - havenbekkens met een extra streng veiligheidsregime. Dat is mogelijk door de sterk verbeterde veiligheidseisen voor tankschepen.

Spudpalen
Tevens speelt de havenverordening in op nieuwe ontwikkelingen in de scheepvaart, zoals het gebruik van spudpalen. Spudpalen zijn verticale (telescopische) palen waarmee een schip is uitgerust om zichzelf in de bodem te verankeren. Daar in de onderwaterbodem van de haven veel infrastructurele voorzieningen zitten is het in principe verboden om van spudpalen gebruik te maken. Enkele plaatsen in de haven zijn aangewezen, bijvoorbeeld in het Hartelkanaal, waar het wel toegestaan is gebruik te maken van spudpalen.