Gemeente Sittard-Geleen
PERSBERICHT
154_2009
Begroting 2010 sluitend, ingrijpende maatregelen nodig voor jaren daarna
Sittard-Geleen verwacht financieel zwaar weer
Sittard-Geleen, 9 oktober 2009 - Mede dankzij het voorzichtige ffinanciële beleid van de afgelopen jaren kan het college van B&W van Sittard-Geleen voor 2010 een sluitende begroting presenteren. Maar voor de jaren na 2010 voorziet het gemeentebestuur als gevolg van de economische crisis tekorten op de begroting die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde begroting 2010 met als titel: KOERSVAST DE STORM TEGEMOET.
Oorzaak van de depressie die de gemeente Sittard-Geleen, net als de meeste andere gemeenten in Nederland gaat doormaken -- is het Rijksbeleid. Vanuit Den Haag wordt de komende jaren veel minder geld beschikbaar gesteld voor het gemeentefonds. De gemeenten moeten zo mede de uitgaven betalen die het kabinet heeft gedaan om banken te redden en de gevolgen van de economische crisis te beteugelen.
,,De financiële situatie van de gemeente wordt allesbehalve rooskleurig,' schetst wethouder Pieter Meekels (middelen). De aangekondigde kortingen die het Rijk ons oplegt, zullen de komende jaren keihard doorwerken. We zullen ons echt moeten bezinnen op onze taken, want bezuinigingen met de kaasschaafmethode werken bij deze bedragen niet meer.'
Hoewel ook dit jaar en voor 2010 al Rijkskortingen op stapel staan, kunnen deze tegenvallers opgevangen worden. De komende maanden moet nog voor één miljoen worden bezuinigd, maar het college heeft er alle vertrouwen in dat de gemeentelijke organisatie dit voor elkaar krijgt.
Doorgaan met opbouw van de stad
De begroting voor 2010, die gezien het verkiezingsjaar beleidsarm is, is sluitend zonder dat dit ten koste gaat van de al geplande investeringen in de stad. ,,We maken de in gang gezette projecten af. Het feit dat we de afgelopen jaren een voorzichtig financieel beleid hebben gevoerd en de grondexploitatie en de reserves op peil hebben gebracht, werpt nu zijn vruchten af. We kunnen - ondanks de enorme tegenwind die we nu ervaren - komend jaar verder werken aan de opbouw van de stad,' aldus Pieter Meekels.
In de begroting is een miljoen opgenomen voor de hoogst noodzakelijke afbouw van het woonwagenkamp aan de Tudderenderweg in Sittard. De resterende investeringsruimte (11 miljoen) wordt voorzichtigheidhalve gereserveerd. Er is wel al rekening gehouden met eerdere afspraken rondom De Dobbelsteen en de Sportzone.
Het college stelt de raad voor met behulp van een deel van de Essent-gelden een eenmalige flinke economische impuls te geven aan de lokale en regionale economie. In het kader van Koersvast is er ruim zeven miljoen beschikbaar voor verschillende projecten, vooral op het gebied van duurzaamheid en werkgelegenheid. Het gaat hierbij onder andere om het verbeteren van het binnenklimaat in scholen, energiesubsidie, het groene net, vestigingssubsidies en garantstellingen, maatregelen op de arbeidsmarkt en ondersteuning aan verenigingen en instellingen. Door deze gemeentelijk investering van ruim 7 miljoen komen dankzij co-financiering projecten van de grond met een totale waarde van tientallen miljoenen.
Dramatisch
De financiële verwachtingen voor de jaren na 2010 zijn 'dramatisch'. Op basis van de gegevens uit de Miljoenennota is berekend dat het begrotingstekort in Sittard-Geleen in 2013 kan oplopen tot 20 miljoen euro. Dat komt dus vooral door de kortingen op de verschillende uitkeringen die van Rijkswege aan de gemeenten worden uitgekeerd.
Wethouder Meekels wil analoog aan het kabinet Balkenende de financiële problemen te lijf gaan door middel van efficiëntie, effectiviteit en het maken van keuzes. ,,Ook een bezinning op een aantal taken en de wijze waarop deze worden uitgevoerd, is absoluut noodzakelijk om de komende jaren een sluitende begroting te kunnen presenteren. Na de gemeenteraadsverkiezingen zullen hierover besluiten moeten worden genomen,' zegt Pieter Meekels.
Belastingen
Uitgangspunt voor het college van B&W van Sittard-Geleen is steeds geweest dat het lastenniveau in Sittard-Geleen op een gemiddeld niveau uitkomt van de grote Limburgse gemeenten. Ook in 2010 is dat het streven. B&W stellen daarom de gemeenteraad voor om het komend jaar de belastingtarieven alleen te verhogen met het indexcijfer. Het afvaltarief daalt met bijna vier euro en het riooltarief stijgt met 15 euro. Zowel riool- als afvaltarief is daarmee kostendekkend.
De gemeenteraad bespreekt de begroting 2010 op 12 november.
---