Ingezonden persbericht
DRAADLOOS BOONTJE: GEZONDER EN LEKKERDER VOOR PATIËNTEN
Lelystad, 9 oktober 2009 - Vanaf vandaag werkt meesterkok Pascal Jalhay van maaltijdbereider Marfo met een eigen draadloos sperzieboontje (beeld in bijlage) in de maaltijden die voor zorginstellingen en luchtvaartmaatschappijen worden bereid. Marfo in Lelystad staat bekend als de 'grootste keuken van Nederland' en kocht de hele oogst van deze speciale sperzieboon op, goed voor 1,5 miljoen maaltijden, om zo een draadloos boontje van constante kwaliteit en goede beet te kunnen garanderen. Vooral in de zorg is consistente maaltijdkwaliteit voor patiënten en bewoners essentieel. Consumenten in de zorg klagen opvallend vaak over draadjes en gaarheid van sperziebonen.
Herman Schaap, directeur Marfo: 'De zorginstellingen waar wij voor koken willen lekker en gezond eten voor hun patiënten en bewoners. Wij willen vaste kwaliteit en presentatie van onze gerechten. In workshops met bewoners van zorgorganisatie Florence kreeg Pascal Jalhay vaak opmerkingen over sperziebonen. Goede bonen blijken zeldzaam. Leveranciers leveren verschillende rassen na en door elkaar. Daarom zochten wij onze eigen boon. Wij wilden een grote oogst en een boon die altijd dezelfde eigenschappen heeft, keer op keer. Uiteindelijk kozen wij voor de prinsesboon Clarion (Phaseoleus vulgaris). Deze lekkere vleesrijke boon groeide speciaal voor Marfo in België en is fris, stevig en - heel belangrijk - draadloos.'
De hele oogst is volgens Marfo-principes behandeld, minimaal bespoten en op een door Marfo bepaald tijdstip van het land gehaald. In september werden in één dag alle bonen geoogst van een glooiende akker in Wallonië van vier voetbalvelden groot. Binnen drie uur werden de bonen beetgaar gestoomd en ingevroren waardoor de versheid, smaak en textuur optimaal blijven. Het Marfo-boontje wordt één keer gegaard, in plaats van blancheren bij de verwerker en garen in de grootkeuken. Dit is gezonder, voordeliger en efficiënter. De oogst is genoeg voor een heel jaar. Daardoor hoeft Marfo geen sperziebonen te importeren uit verre landen zoals Egypte. Marfo gaat ook andere groenten op deze bijzondere manier selecteren en verwerken.
Over Marfo
Marfo (sinds 2008 onafhankelijk van Martinair) bereidt in Lelystad complete gerechten voor onder meer gezondheidszorg, luchtvaartmaatschappijen en catering. Marfo zoekt constant naar nieuwe wegen om gasten, patiënten en bewoners goed eten te serveren: lekker, gezond, authentiek en verrassend, en van hoge culinaire kwaliteit. Aan het hoofd van de ontwikkelkeuken staat meesterkok Pascal Jalhay die als chefkok enkele jaren geleden twee Michelinsterren kookte bij restaurant Vermeer. In zijn Creadôme creëert hij, geïnspireerd door seizoenen, regioproducten en reacties van gasten, eerst alle gerechten in het klein om ze daarna in het groot te vertalen. De maaltijden zijn gevarieerd: van Hollandse kost tot de meest exquise Oosterse schotels, halal- en dieetgerechten.
Dagelijks maken de koks van Marfo circa 100.000 vriesverse maaltijden. Marfo kookt voor de business class van onder meer KLM. Voor zorginstellingen en ziekenhuizen ontwikkelt Marfo onder de naam Chef Martin innovatieve voedingsconcepten. Marfo bereidt goede vriesverse maaltijden, met meer dagelijkse kwalitatieve keuze voor de individuele patiënt, bewoner of gast. Door schaalgrootte en ketenefficiency realiseert Marfo een lage kostprijs. Bij Marfo en Chef Martin werken circa 250 mensen. Zie ook www.marfo.com .