European Parliament

De Palestijnse gynaecoloog Izzeldin Abuelaish, MEMORIAL en de Zweeds-Eritrese politieke gevangene Dawit Isaak zijn de drie finalisten voor de Sacharovprijs 2009

Izzeldin Abuelaish, MEMORIAL en Dawit Isaak zijn de drie finalisten voor de Sacharovprijs 2009

De Palestijnse gynaecoloog Izzeldin Abuelaish, de Zweeds-Eritrese schrijver en politieke gevangene Dawit Isaak en het Russische MEMORIAL en alle andere verdedigers van de mensenrechten in Rusland zijn de drie finalisten van dit jaar voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De drie kandidaten werden op dinsdagavond bekendgemaakt in een gezamenlijke vergadering van de commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

De Sacharovprijs van het Europees Parlement is de jaarlijkse prijs voor mensenrechten en democratie. De winnaar uit de drie overgebleven kandidaten (teruggebracht van tien genomineerden) zal later in oktober bekend worden gemaakt.

De drie kandidaten zijn:

Dr Izzeldin Abuelaish - De Palestijnse verloskundige Izzeldin Abuelaish behandelt in Gaza zowel Israëli's en Palestijnen. In januari 2009 werden tijdens een Israëlische inval in Gaza drie van zijn dochters gedood. Ter nagedachtenis van zijn dochters heeft Abuelaish plannen voor het opzetten van een internationale stichting waarvan een van de doelstellingen de verbetering van onderwijs voor vrouwen en meisjes is, zowel in de Gazastrook als in de hele wereld. Ondanks zijn persoonlijke tragedie blijft Izzeldin Abuelaish vechten voor vrede tussen de Palestijnen en Israëli's om bruggen te bouwen tussen de twee door geweld geteisterde gemeenschappen.

Dawit Isaak - De Zweeds-Eritrese journalist, auteur en toneelschrijver is sinds 2001 politiek gevangene. Isaak werd samen met negen andere journalisten en vijftien politici gearresteerd en gebrandmerkt als verrader door hun roep om democratische hervormingen en de redenen voor de oorlog tussen Eritrea em Ethiopië. De journalisten zijn ook beschuldigd van het ontvangen van financiële steun uit het buitenland
- een overtreding volgens de Eritrese perswetten. In een resolutie sprak het Parlement over "diepe bezorgdheid over de aanhoudende detentie van Dawit Isaak sinds zijn arrestatie in september 2001, zonder te zijn berecht door een rechtbank" en eiste zijn onmiddellijke vrijlating.

Lyudmila Alexeyeva, Oleg Orlov en Sergej Kovalev namens MEMORIAL en alle andere verdedigers van de mensenrechten in Rusland - De organisatie MEMORIAL, waarvan de eerste leider Andrei Sacharov was, bevordert de fundamentele rechten in de post-Sovjetstaten. MEMORIAL werd oorspronkelijk opgericht als een initiatief om de slachtoffers van het regime van Stalin te herdenken. Later groeide het uit tot een organisatie die opkomt voor grondrechten.

Winnaar in oktober bekend

De fractieleiders in het Europees Parlement (de Conferentie van voorzitters) kiezen op 22 oktober de winnaar van de Sacharovprijs. De prijs zal op 16 december in Straatsburg worden uitgereikt aan de laureaat. Naast de titel ontvangt de winnaar tevens een bedrag van EUR 50.000.

Sinds 1988 bekroont het Europees Parlement jaarlijks personen of organisaties voor hun inspanningen voor mensenrechten en fundamentele vrijheden en tegen onderdrukking en onrecht. De prijs van dit jaar valt samen met de 20ste herdenking van de dood van de voormalige Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov.

REF. : 20091002STO61734