UMC Utrecht


Pijnpolikliniek UMC Utrecht 30 jaar Lustrumcongres voor patiënten

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de pijnpolikliniek van het UMC Utrecht organiseert de afdeling pijnbehandeling op vrijdag 9 oktober een lustrumcongres voor patiënten.

De aandacht voor pijn en pijnbehandeling is enorm. Over het thema worden veel congressen georganiseerd om artsen en andere professionals in de gezondheidszorg van de ontwikkelingen op de hoogte te houden. Op het lustrumcongres willen de medewerkers van de pijnpolikliniek een aantal van deze ontwikkelingen delen met de mensen die dagelijks met pijn en alle gevolgen van dien geconfronteerd worden: de patiënten. Het ochtendprogramma bestaat uit vijf lezingen over pijn (diagnostiek, behandeling, omgaan met pijn) en nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Het middagprogramma is toegespitst op meer specifieke pijnproblemen zoals zenuwpijn en rug-en nekpijn.

De pijnpolikliniek werd in 1979 in het toenmalige Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) opgericht door door professor Mauve. Het is een polikliniek voor patiënten met (chronische) pijn waarbij de oorzaak van de pijn niet gevonden of niet behandeld kan worden. De medewerkers van de kliniek richten zich op behandeling van de klacht, te weten pijn en niet op de behandeling van de ziekte. Terugkijkend op 30 jaar pijnpolikliniek blijkt dat er in de geneeskunde veel vooruitgang is geboekt. De Wereld Gezondheids Organisatie heeft in 1986 de `Pijnladder' ontwikkeld en de aandacht voor het probleem pijn is enorm toegenomen. Desondanks zijn er nog steeds mensen die lijden aan pijn zonder dat hiervoor een afdoende oplossing kan worden gevonden. Schattingen wijzen op een totaal aantal van 1,6 miljoen patiënten in Nederland met chronische, dat wil zeggen langer dan 6 maanden bestaande pijn.

Voor meer informatie, bel 088 75 558 850 of mail info@UMCUtrecht.nl. donderdag 8 oktober 2009