KNMG

Hoe bak ik een specialist?

startdatum 09 oktober 2009
einddatum 09 oktober 2009
tijd 09.15 - 17.00 uur
locatie Nieuwegein's Business Center
onderwerp Hoe bak ik een specialist? Het congres vol inspirerende recepten voor opleiders accreditatie status Accreditatie aangevraagd
accreditatie organisatie ABMS, CvAH, NVVA en ABSG

Omschrijving

Het opleiden van een goede specialist is als het creëren van een topgerecht: je moet er bijblijven en alleen de beste ingrediënten gebruiken. Daar gaat dit congres over. Nieuwe ingredienten in de vorm van Het Nieuwe Opleiden komen uitgebreid aan bod. Een dag vol visies ter inspiratie, workshops en praktische tips over het hoe en wat van het moderne opleiden in uw eigen opleidingsomgeving.

Een dag die de opleider van vandaag niet mag missen!

Naast een zeer interessant aantal sprekers uit de medische keuken, zal Sterrenkok Jonnie Boer (Librije, 3 Michelin sterren) uitleggen hoe hij als culinair specialist zijn mensen tot even grote hoogte probeert te brengen als hijzelf. Jonnie Boer en zijn Food on Tour Brigade zullen u bovendien graag inspireren met een culinaire lunch.

Doelgroep
Opleiders, conciliumleden wetenschappellijke verenigingen, visitatoren, docenten opleidingsinstituten en alle anderen die betrokken zijn bij het opleiden van aios

Programma
Dagvoorzitter: Arie Kruseman, voorzitter KNMG
08.30 - 09.15u Ontvangst
09.15 - 09.25u Opening van het congres
Niek Klazinga, voorzitter, CSG
09.25 - 09.45u Modernisering van de opleiding "Waarom ook weer?" Eduard Verhagen, kinderarts
09.45 - 10.05u Lessen uit het ontwikkeltraject
Rijk Gans, internist-voorzitter
werkgroep modernisering CCMS
10.05-10.25u Ervaringen bij de implementatie van opleidingsplannen Fedde Scheele, gynaecoloog- voorzitter In VIVO
10.25 - 11.45u Kritische reflectie op de modernisering Vincent Smit, patholoog
10.45 - 11.00u Een kijkje in de keuken van
Jonnie Boer, Librije, over inspiratie, leren en doen 11.00 - 11.30u Pauze
11.30 - 12.45u Eerste ronde parallelsessies
12.45 - 13.45u Lunchpauze
13.45 - 15.00u Tweede ronde parallelsessies
15.00 - 15.30u Theepauze
15.30 - 15.45u Intermezzo; afsluiting project MMV
John Roord, kinderarts en vice-voorzitter CCMS
15.45 - 16.05u De moderne opleider
Jan Lavrijsen, specialist ouderengeneeskunde
16.05 - 16.40u Paneldiscussie "het belang van algemene competenties" olv. Ted van Essen, huisarts- voorzitter CHVG
Robert Jan Stolker, anesthesioloog - voorzitter CCMS 16.40 - 17.00u De moderne opleiding vanuit aiosperspectief Bram Jacobs, aios neurologie - voorzitter a.i. LVAG Inge Roelofs, aios huisartsgeneeskunde - bestuurslid LOVAH 17.00u Borrel

Parallelsessies

Parallelsessie 1: Modern opleiden: hoe visiteren?, Paul Blok. Tijdens dit symposium wordt ingegaan op de visitatie van de opleidingsinrichtingen en opleiders. Bij visitatie wordt gecheckt of aan alle eisen van het Kaderbesluit en de specifieke besluiten wordt voldaan. In de huidige situatie behelst dit een voornamelijk procedurele toetsing van de structurele kenmerken van de opleiding. Een competentiegerichte opleiding betekent ook een meer competentiegerichte manier van visiteren. De gemoderniseerde opleiding zal qua structuur, proces en uitkomst meer middels door CCMS/MSRC vastgestelde indicatoren worden getoetst.

Parallelsessie 2: Professionalisering van opleiders en opleidingsgroep, Edith ter Braak. In het Kaderbesluit CCMS is vastgelegd aan welke criteria de opleider /opleidingsgroep moet voldoen. Alleen geeft dit geen antwoord op de vraag hoe opleiders/supervisoren zich hierin kunnen ontwikkelen c.q. bekwamen en aan welke criteria de professionalisering zal moeten voldoen (kwaliteitsvraag). In de workshop wordt aandacht besteed aan de vraag op welke wijze hieraan vorm en inhoud kan worden gegeven.

Parallelsessie 3: Samenwerking, Lia Verlinde.
Goede samenwerking verbetert de kwaliteit van de opleiding. Dat is het uitgangspunt van deze workshop. Goede zorg kan alleen worden geleverd als verschillende disciplines goed samenwerken. Hiervoor heb je een organisatie nodig die dit faciliteert. In de omgeving Utrecht is hiervoor een leergang ontwikkeld. In deze workshop komen de ervaringen van deze leergang aan de orde en wordt de heersende organisatie cultuur en de belemmeringen besproken.

Parallelsessie 4: Monitoren ontwikkeling AIOS, Peter Boendermaker en Marjan Mourits. Vaak weet je wel of een aios op "niveau" zit maar of dat voor alle competenties geldt is moeilijker te bepalen. Voor een goede begeleiding van aios is het wenselijk als je als opleider kan bepalen of de aios onder of boven het gewenste niveau zit. Alleen dan kan je extra begeleiding inzetten dan wel een verdieping aanbieden. Ook het fenomeen bekwaamheidsverklaringen komen aan de orde.

Parallelsessie 5: Lokaal opleidingsplan, Paetrick Netten. De landelijke opleidingsplannen beschrijven de opleiding in het specialisme, waarbij over het algemeen veel ruimte wordt gelaten voor invulling op lokaal of regionaal niveau. In de toekomst zal van opleiders worden verwacht dat ze aangeven hoe de opleiding in hun setting precies is vormgegeven. Daarvoor is de ontwikkeling van een lokaal/regionaal opleidingsplan nodig. In deze workshop worden voorbeelden gegeven van verschillende wijzen waarop een lokaal opleidingsplan kan worden vormgegeven.

Parallelsessie 6: Centrale opleidings Commissie: motor voor de implementatie van de modernisering. Hans Knape en Ron Pieters. De Centrale opleidingscommissie speelt een steeds grotere rol in de bewaking en bevordering van de kwaliteit van de opleiding. Doel van deze workshop is de inzet van de COC bij de implementatie van de moderne opleiding te benadrukken. Welke taken heeft de COC formeel en hoe kan deze door opleiders worden gebruikt om de modernisering verder vorm te geven.

Parallelsessie 7: Erkenning Verworven Competenties, Bernard Starink. Eind 2008 is met instemming van het CSG binnen de sociaal geneeskundige specialismen een pilot gestart om ervaring op te doen met de EVC procedure (de beoordeling van 'Erkenning eerder Verworven Competenties' (EVC). De procedure EVC brengt de kennis en kunde in beeld die mensen op een bepaald moment hebben. In de workshop wordt de procedure toegelicht inclusief de resultaten van de pilot.

Parallelsessie 8: Het opleidingsfonds: op weg naar beter. Onno Takx en Ed van der Veen. Het opleidingsfonds bestaat nu enkele jaren en heeft voor veel commotie in opleidingsland gezorgd. Hoewel er al veel verbeterd is, blijft het CBOG nadrukkelijk verbeteringen nastreven. Uw menig daarover wordt graag gehoord. Tijdens de workshop willen wij met u daarover van gedachten wisselen.

Locatie
Nieuwegein's Business Centre. Klik hier voor de routebeschrijving.

Kosten
De kosten bedragen ¤295,00 per persoon, inclusief lunch door de Librije.

Inschrijving
Klik hier om u in te schrijven en uw keuze voor de workshops kenbaar te maken.