9.10.2009
Sinterklaasgedichten uit de Tweede Wereldoorlog gebundeld
Het Sinterklaasfeest was tijdens de Tweede Wereldoorlog een goede aanleiding om je in gedichten en liedjes (negatief) over de bezetter uit te laten. Van felle aanklachten tegen Jodenvervolging tot een vrolijke noot over een rol toiletpapier in tijden van schaarste. Zelfs in de kampen Westerbork, Vught en Amersfoort werd Sinterklaas gevierd; hetzelfde gold voor de kampen in Nederlands-Indië. NIOD-onderzoeker Hinke Piersma publiceert in deze bundel veel nieuwe, onbekende gedichten die zij ontving van particulieren. Samen met de door acteur/schrijver Rik Hoogendoorn ingesproken cd, die oorlogsvarianten op bekende sinterklaasliedjes en een sinterklaasverhaal van schrijver Ben Stroman bevat, biedt Zou de goede Sint wel komen... een uniek en intiem inkijkje in persoonlijke levensgeschiedenissen.
De gedichten in Zou de goede Sint wel komen... laten zien hoe een oer-Hollands familiefeest werd aangegrepen om het moreel van de Nederlandse bevolking hoog te houden. Zo dichtte een onderduikgever in de oorlogsjaren voor zijn drie Joodse protegés: Maar gladder dan de Mof zijn zij / ze bleven uit hun handen vrij. Een bijzonder wrang Sinterklaasgedicht voor wie de afloop kent: de onderduikgever en twee van zijn onderduikers overleefden de oorlog niet. Voor de geallieerden was het feest een aanleiding om de Nederlandse bevolking een hart onder de riem te steken. De Royal Airforce strooide snoepgoed uit, met afbeeldingen waarop Hitler op de knie gaat bij Zwarte Piet. Radio Oranje, spreekbuis van de Nederlandse regering in Londen, sprak de burger moed in met Sinterklaasgedichten.
Veel van de liedjes die Rik Hoogendoorn inzong, maken deel uit van de collectie van het NIOD. Behalve deze bezit het NIOD ook veel beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog over Sinterklaas. Op de
Tentoonstelling
In het museum
Hinke Piersma
Hinke Piersma is als historicus verbonden aan het NIOD. Ze proveerde in 2005 op de studie De drie van Breda. Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap 1945-1989. Onlangs publiceerde zij onder andere Op oorlogspad. Jaap Le Poole, verzetsman voor het leven en Doodstraf op termijn. Nederlandse Nacht und Nebel-gevangenen in kamp Natzweiler. In 2010 verschijnt van Piersma een studie naar de politieke besluitvorming rond de wetten voor oorlogsslachtoffers.