Vrije Universiteit Amsterdam

Business as usual? De betrokkenheid van ondernemingen bij internationale misdrijven


* Startdatum: 09-10-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Business as usual? De betrokkenheid van ondernemingen bij internationale misdrijven


* Spreker: prof.dr.mr. W. Huisman


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Oratie

In juni dit jaar kwam Shell tot een schikking in een rechtszaak waarin het bedrijf was aangeklaagd voor medeplichtigheid aan misdrijven tegen de menselijkheid in Nigeria. Er zijn tientallen bedrijven die worden beschuldigd van betrokkenheid bij internationale misdrijven. Dit zijn zeer ernstige mensenrechtenschendingen die zijn strafbaar zijn gesteld in het internationaal recht. Dit zegt Wim Huisman, hoogleraar criminologie, in zijn oratie `Business as usual? De betrokkenheid van ondernemingen bij internationale misdrijven'.

Met het Internationaal Strafhof en verschillende tribunalen, wordt Den Haag wel gezien als mondiale hoofdstad van het internationaal strafrecht. Toch hebben deze instanties geen jurisdictie over rechtspersonen. Op nationaal niveau kan het wel mogelijk zijn bedrijven te vervolgen die zich schuldig maken aan ernstige mensenrechtenschendingen. Maar noch de rijke landen waaruit deze ondernemingen doorgaans afkomstig zijn, noch de ontwikkelingslanden waar de internationale misdrijven worden gepleegd hebben hier belang bij. In de praktijk zijn ondernemingen dus vogelvrij.

In zijn oratie kijkt Huisman naar de aard en oorzaken van de betrokkenheid van ondernemingen bij internationale misdrijven en de mogelijkheden voor aanpak van dit probleem. Sommige bedrijfstakken lopen een hoger risico dan andere. Militairen, machthebbers en andere overheidsfunctionarissen zijn weliswaar de principale plegers van internationale misdrijven, maar nauwe relaties van ondernemers met deze daders verhoogt het risico op betrokkenheid bij hun wandaden. Tenslotte zijn er allerlei redeneringen voorhanden, waarmee ondernemers hun betrokkenheid kunnen afzwakken of legitimeren, waaronder de juridische onaantastbaarheid.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam