Vakcentrum Levensmiddelen

Overnamestrijd Super de Boer: Meerwaarde zelfstandige ondernemer onbetaalbaar

09 oktober 2009
---

Het Vakcentrum maakt zich sterk voor de positie van zelfstandige ondernemers die betrokken zijn bij de mogelijke overname van Super de Boer. Welke combinatie ook doorgang vindt, de grote meerwaarde van zelfstandigen moet worden gerespecteerd.

Het Vakcentrum heeft kennisgenomen van de voorgenomen samenwerking tussen Jumbo en C1000, alsook van het mogelijk bod van Plus op Super de Boer en de rol die Albert Heijn eventueel gaat spelen.

Bindende factor
De bindende factor in alle denkbare overnamescenario's is de zelfstandige ondernemer. Die is de sociale en economische motor in elk marktgebied. Die kent zijn klanten beter dan een bedrijfsleider van een willekeurige formule, is betrokken bij de activiteiten rondom de winkel en staat direct in contact met de lokale overheid en politiek. Deze ondernemers zijn succesvol en moeten dat vooral blijven. Zij danken dit succes aan drie factoren: hun eigen meerwaarde, een goed vestigingspunt en een sterke winkelformule.

Behoud positie zelfstandigen cruciaal
Vanzelfsprekend juicht het Vakcentrum elke samenwerking tussen partijen met zelfstandige ondernemers toe, mits de marktpositie van de zelfstandigen tenminste behouden blijft en waar mogelijk wordt versterkt. Belangrijk is ook de positie van de winkeliers met een kleinere winkel.

Momenteel zijn de betrokken detaillisten- en franchiseverenigingen in gesprek met de commerciële organisaties. Het Vakcentrum vertrouwt erop dat de inbreng van de zelfstandige ondernemers zwaar weegt. Natuurlijk kunnen zij ook in de komende ontwikkelingen rekenen op het support van hun brancheorganisatie.