Onderzoeksraad brengt duidelijkheid in brand in De Punt
09/10/2009 17:40
NVPU
Isolatie niet de oorzaak
Geldrop, 9 oktober 2009--Sandwichpanelen met PUR-schuim zijn niet de oorzaak van de snelle brand in de botenloods in De Punt op 9 mei 2008. De sandwich- dakpanelen hebben hooguit slechts marginaal bijgedragen aan de plotselinge uitbreiding van de brand. Deze werd veroorzaakt door een rookgasexplosie.
Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven. De Onderzoeksraad publiceerde op 7 oktober zijn rapport. De Raad trekt daarin een andere conclusie dan de Commissie Helsloot, die kort na de brand het isolatiemateriaal in het dak als oorzaak voor de snelle uitbraak aanwees. De rookgasexplosie is ontstaan als gevolg van een brand in een kleinere werkruimte in de hal en ontwikkelde zich door de aanwezigheid van grote hoeveelheden brandbare materialen, waaronder een houten plafond, autobanden, brandbare inventaris en onbeschermd PUR-schuim tegen het plafond. Door de combinatie van deze factoren en het feit dat er gebrek aan ventilatie was in de werkruimte, konden de (onverbrande) rookgassen uit de werkruimte stromen en zich verzamelen in de nok van het dak en uiteindelijk exploderen.
In de eerst dagen na de brand werd verondersteld dat de PUR dakpanelen verantwoordelijk waren voor de snelheid waarmee de brand zich had ontwikkeld. De producenten uit de isolatie- en staalsector hebben daarop het Kennisplatform Isolatie de Punt opgericht, met als doel om het ontstaan van de brand te onderzoeken om daar lering voor de toekomst uit te kunnen trekken.
Het Kennisplatform Isolatie De Punt, heeft na oprichting, meteen adviesbureau DGMR opdracht verleent om het ontstaan van de brand te onderzoeken. DGMR kwam tot de conclusie dat de explosieve verbranding niet kan zijn veroorzaakt door de PUR dakpanelen. Ook de Onderzoeksraad rekent - op basis van wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Gent - af met de hypothese van de Commissie Helsloot dat het uitgassen van PUR uit de sandwichpanelen heeft gezorgd voor een explosief gasmengsel. Uiteraard is het Kennisplatform tevreden over deze conclusie, maar beseft ook dat daarmee het tragische verloop van de brand niet teruggedraaid kan worden.
Het rapport doet een aantal aanbevelingen voor instructie van brandweerlieden en de wijze waarop dergelijke branden zouden moeten worden bestreden. Het Kennisplatform is overigens van oordeel dat ook leveranciers en bouwers van dergelijke hallen als in het geval van de bedrijfshal in de Punt, meer aandacht zouden moeten hebben voor de bouwkundige en installatietechnische omstandigheden die de brandveiligheid kunnen beïnvloeden. Het Kennisplatform is inmiddels aan verdere vertaling van die conclusies begonnen, en wil dat verder voortzetten, ook graag in samenwerking met de brandweer.
De leden van de branche- organisatie voor polyurethaan hardschuimfabrikanten, de NVPU, hebben het initiatief genomen om te bewerkstelligen dat het toepassen van onbeschermd PUR-schuim dient te geschieden door gecertificeerde bedrijven, waar het gaat om de isolatie van de onderzijden van houten vloeren. De NVPU heeft inmiddels opdracht gegeven een certificeringtraject op te starten. Dit initiatief werd genomen ook al werd er slechts een gedeeltelijke invloed van deze toepassing in verband gebracht met de brand.