Project Gemeente Westland

versterking Greenport Westland

18 miljoen Rijksbijdrage voor versterking Greenport Westland

Publicatiedatum: 09-10-2009

Poelzone wordt toplocatie voor duurzaam glas en innovatief wonen

Vanmiddag is bekend geworden dat het Kabinet EUR 18 miljoen uit het Nota Ruimtebudget beschikbaar stelt voor de herontwikkeling van het gebied Poelzone tussen de kernen Naaldwijk, Monster en 's-Gravenzande. Dit bedrag is exclusief EUR 1,65 miljoen geschat rentevoordeel. Het college van burgemeester en wethouders van Westland is verheugd over het Kabinetsbesluit. "Dit is een goede investering in de economische structuur en de werk- en leefomgeving in het gebied Poelzone", aldus burgemeester Sjaak van der Tak. Ook de Oostland-gemeenten krijgen geld. "Met de EUR 34,9 miljoen van het Rijk wordt de Greenport Westland-Oostland opnieuw versterkt, zowel economisch als qua leefbaarheid en klimaatbestendigheid", aldus Van der Tak. Hij is samen met minister Gerda Verburg van LNV trekker van het Kabinetsprogramma Randstad Urgent Transitie Greenports, waarvan het project Poelzone onderdeel uitmaakt.

De Poelzone ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. Van een gebied met kleinschalige glastuinbouw en smalle wegen en watergangen verandert het in een modern glastuinbouwgebied, met ruimte voor vernieuwend wonen, groen en water. Door de schaarse ruimte slimmer te gebruiken en verspreid liggende kassen te concentreren, komt ruimte vrij voor nieuwe natuur en recreatie. Zo wordt het straks mogelijk om van de Westlandse kust naar Midden-Delfland te fietsen door een aantrekkelijke, groene omgeving. De woningen worden gerealiseerd op de in ontwikkeling zijnde woningbouwlocaties Duingeest (Monster), Gantel de Baak (Naaldwijk), Tuinveld ('s-Gravenzande) en Het Nieuwe Water ('s-Gravenzande/Naaldwijk).

Toplocatie voor glas, wonen en leven

Belangrijke opgave in de Poelzone is de herstructurering van de glastuinbouw. Herstructurering is volgens wethouder Theo Duijvestijn van Economische Zaken en Agribusiness noodzakelijk om de concurrentiepositie van het internationaal opererende Westlandse glastuinbouwcluster te behouden en te versterken. "Om te kunnen moderniseren zijn een goede bedrijfsstructuur en voldoende schaalgrootte nodig", licht hij toe. "Dit biedt ondernemers de mogelijkheid de nieuwste technieken op het gebied van teelt, ict, logistiek, milieu en energie toe te passen." De Rijksbijdrage voor de Poelzone is volgens de wethouder het bewijs dat Westland wordt gezien als dé toplocatie voor de glastuinbouw. "Maar niet alleen dat. Het plan Poelzone versterkt de glastuinbouw, maar levert tevens een bijdrage aan het vervullen van de andere opgaven uit de Visie Greenport Westland 2020, zoals de zorg voor voldoende woningen voor onze inwoners, het verbeteren van de fysieke bereikbaarheid, het oplossen van de waterproblematiek en het creëren van ruimte voor groen. Daarnaast biedt het plan mogelijkheden voor de energietransitie en nieuwe manieren van omgaan met afvalwater. Kortom, met de herontwikkeling van de Poelzone wordt de kwaliteit van werken, wonen en leven in Greenport Westland vergroot."

Partijen

Het project Poelzone maakt onderdeel uit van het Randstad Urgentproject 'Transitie Greenports'. Samen met het project Oostland-Groenzone vormt het het Nota Ruimtebudget-project 'Mooi en Vitaal Delfland'.

Bij het plan Poelzone betrokken partijen zijn naast de gemeente Westland de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland, het Stadsgewest Haaglanden, LTO Glaskracht Westland en Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland. Alle partijen dragen, direct of indirect, financieel bij aan het plan. Als alles volgens planning verloopt, is de Poelzone vóór 2015 in realisatie.