FNV

9-10-2009

Peter Gortzak over pensioenen: `de gelegenheid maakt de dief'

Na de AOW staan nu ook de pensioenen onder druk. Zowel de werkgevers als minister Donner willen dat ook hiervoor de leeftijd naar 67 jaar gaat. Als dat doorgaat heeft het voor de FNV geen zin meer om in de Stichting van de Arbeid te praten over een stelselherziening voor de pensioenen. Niet als dreigement of uit onwil, maar omdat het de vraag is wat je met het mes op de keel nog te bespreken hebt, zegt FNV vice-voorzitter Peter Gortzak.

Gortzak: "Ik houd m'n hart vast of de coalitiepartijen wel voldoende nadenken over bezuinigingen op de pensioenen. Het klinkt zo makkelijk om 0,2 procent van het bbp (bruto binnenlands product) op de pensioenen te korten. Maar om dat te realiseren moet je er ongeveer een factor 5 overheen gooien. Want van elke euro die naar de pensioenfondsen gaat is 20 cent fiscaal gefaciliteerd. De 0,7 procent bbp bezuiniging op AOW en pensioen moet 4 miljard opleveren, dus die 0,2 procent gaat om zo'n 1,3 miljard, voor de overheid wel te verstaan.

"Maar in totaal gaat het dus om het vijfvoudige, ofwel ruim zes miljard euro. Aangezien werkgevers tweederde van de pensioenpremies betalen gaat het voor hen om vier miljard, en voor de werknemers om 2 miljard euro. Daar zitten wij niet op te wachten, want we willen de pensioenen in stand houden. Om die enorme bedragen vrij te spelen dwingt de overheid af dat in alle pensioenregelingen de richtleeftijd van 65 naar 67 jaar wordt verhoogd. Rechten gaan daardoor twee jaar later in. Dat betekent een bezuiniging van ca. 25 procent in de opbouw.. Zo wordt er al na vijf jaar door de afspraken in het Museumpleinakkoord heen gebanjerd."

Het zou bij de bezuinigingen alleen over de AOW gaan. Waarom gaat het nu ineens ook over de aanvullende pensioenen? "Toen we in maart het sociaal akkoord sloten, ging het om 0,7 procent bbp bezuiniging op de AOW. Later zijn we er door een brief van Donner achter gekomen dat het daarbij gaat om 0,5% bbp bezuiniging op de AOW en 0,2% op het aanvullende pensioen. Dat had niemand in maart door, ook op het Catshuis niet. Wij hebben echt een afspraak gemaakt om alternatieven te zoeken voor die 0,7% die gemoeid zou zijn met de verhoging van de AOW-leeftijd. Ik denk dat de houding van de werkgevers is veranderd nadat ze doorkregen dat er mogelijk een gebraden haan hun kant op zou komen vliegen. De gelegenheid maakt de dief."

Is dat reden om het overleg in de Stichting van de Arbeid over het pensioenstelsel te boycotten? "We boycotten helemaal niets. De vraag is wat de zin is van overleg over de houdbaarheid van pensioenregelingen als de regering de maatregelen al afdwingt. Het is dus niet zo dat wij de stekker er uit willen trekken. Het is een gemeenschappelijke conclusie van werkgevers en werknemers dat dat overleg geen zin heeft. We hebben hier al een werkgroep voor, maar ook directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW vroeg zich gisteren in de SER af of overleg wel zin heeft als die wet erdoor komt. Zij kunnen immers achterover leunen, terwijl de wetgever een besparing in de pensioensector regelt.

"Als de pensioenpremies omlaag gaan, zullen mijn collega's in de sectoren de vrijvallende loonruimte gaan opeisen. Pensioen is uitgesteld loon, dus dat geld is van ons. Dat gaat dus niet naar de werkgevers. We willen best afspraken maken over herziening van het pensioenstelsel, maar niet met het mes op de keel vanuit Den Haag. Zo werkt het niet."